Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият

...
Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият
Коментари Харесай

Президентът Радев: Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него

Когато призоваваш другия да води разговор, не би трябвало ти самият да бягаш от него, съобщи на конференция президентът Румен Радев след срещата си с президента на Македония Георге Иванов по отношение на отхвърли на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент. Коментарът му пристигна откакто стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева са отказали срещите с македонския държавен глава.
Премиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отхвърли от среща, само че по този начин не осъществя главната цел на европредседателството си, разяснява на собствен ред президентът на Република Македония Георге Иванов.
„ Бойко Борисов е министър председател на страна, която ръководи Европейски Съюз, и непрекъснато приказва за разговор. Но с този негов жест той заема страна и не осъществя главната цел на председателството си “, разяснява Иванов.
„ Надявам се нашите цели за Западните Балкани да не се сведат единствено до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България би трябвало да търси интензивни контакти и разговор освен с държавното управление на Македония, само че да търси разговор и с президента, опозицията и така нататък Само по този начин ще имаме констурктивни и другарски връзки “, уточни Радев.
"С президента Иванов имахме тежък диалог. България е обезпокоена от скъсването на разговора сред институциите в Македония. Призовах президента Иванов да не бъде единствено участник в този разговор ", акцентира Радев.
"Обсъдихме и настоящия въпрос за промяната на името на Република Македония. Приветствам напъните за намиране на решение на този проблем. Това е значима стъпка за евроатлантическата интеграция на нашите съседи. Осъзнаваме обаче, че това е комплициран и нескончаем развой, който поражда напрежение и в Македония и в Гърция. Той обаче е значим като проблем, тъй като визира и други страни като България ", сподели той.
"Смея да настоявам, че България е страната, която най-силно поддържа евро-атлантическата вероятност на Република Македония. Така че ние одобряваме резултатите от договарянията сред Гърция и Македония най-много и доколкото те отстраняват значими спънки по пътя на този интеграционен развой ", уточни президентът, представен от Канал 3.
"Но би трябвало да е ясно, че главният залог за нашата поддръжка е прецизното съблюдаване на политическата декларация от 1999 година и най-много член. 11 от Договора за добросъседство от 2017, който задължава двете страни да нямат вражески дейности една към друга ", акцентира президентът.
Относно компромисния вид Северна Македония, признат от държавните управления на Македония и Гърция, Радев посочи, че "досега нито едно българско държавно управление не формулира съответни условия и искания към името ".
"В резултат на това този проблем не участва нито в политическата декларация сред Република Македония и България от 1999 година, нито в Договора за другарство и добросъседство от 2017 година ", продължи той.
"Същевременно Република Македония, за която се предлага да одобри името Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, които ни задължават да бъдем доста деликатни в тази обстановка. И да следим освен изхода на договарянията сред Република Македония и Гърция, само че и най-много осъществяването на договорните задължения в нашите съглашения, които да одобряват необратим темперамент ", акцентира Румен Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР