Когато пристигнах в края на комендантския час в Преображенската катедрала

...
Когато пристигнах в края на комендантския час в Преображенската катедрала
Коментари Харесай

Благословената ви ракета влетя директно в олтара. Писмо от Одеса до руския патриарх Кирил

" Когато дойдох в края на комендантския час в Преображенската катедрала в Одеса, видях, че благословена ракета на Руската федерация влетя непосредствено в олтара на църквата, в Светая Светих. И разбрах, че Украинската православна черква от дълго време няма нищо общо с вашите разбирания. Заради персоналните си упоритости загубихте Украинската православна черква и други църкви от " Светата Рус "

Това написа архиепископ Виктор от Одеската епархия на Украинската православна черква в писмо до съветския партриарх Кирил. Поводът е разрушението на най-големия православен храм в Одеса след следващите съветски бомбардировки над черноморския град в нощта на 23 юли. Освен катедралата, която е съществено потърпевша и доброволци денем опитваха да почистат и да спасят икони и църковен инвентар, опустошения има и на най-малко 25 здания, оповестени за архитектурно завещание от ЮНЕСКО, оповестиха локалните управляващи. Поне 1 човек почина, а други 19 бяха ранени, след които и деца, като бомби паднаха и върху жилищни стради.

Look at the fearless Ukrainians in Odessa who came to clean up after the inhumane missile attack hit The Transfiguration Cathedral. This is the end of Putins Ruzzia.
— David Zaikin (@DavidZaikin)
Писмото до партриарх Кирил, представено от самостоятелния уебсайт Meduza, е поради това, че съветската партриаршия и той самият поддържат войната, която Владимир Путин води против Украйна. Архиепископ Виктор напомня, че главата на съветската черква в проповедите си постоянно приказва за " Светата Рус ", която в действителност унищожава със личните си каузи.

" Също по този начин ви апелирам да обърнете внимание на обстоятелството, че с Вашата персонална благословия армията на Руската федерация през днешния ден създава зверства и води откровена война на суверенната територия на Украйна. Спрете кръвопролитията! Вашите епископи и свещеници освещават и благославят танкове и ракети, които бомбардират нашите мирни градове ".

Представители на Руската православна черква не разясниха известията за разрушаването на катедралния храм " Свето Преображение Господне " в Одеса. Министерството на защитата на Руската федерация не отхвърли за нощната офанзива против града, само че твърди, както нормално, че задачите не са били храм и цивилни здания. Кремълската версия е, че катедралата е потърпевша от украински снаряд от противовъздушната защита.

Преображенската катедрала е най-голямата православна черква в Одеса. Тя е учредена през 1795 година, само че е разрушена по времето на руската власт през 1936 година В началото на 2000 година е възобновена на предходното си място, като през 2010 година храмът е осветлен персонално от патриарх Кирил. Тогава Украинската православна църка беше под крилото на Московската патриаршия, само че през май 2022 година в Киев се организира съборът, на който Украинската православна черква прогласи своята самостоятелност.

Сред разваленото архитектурно завещание, закриляно от ЮНЕСКО в Одеса, са монументи от 19 и 20 век. Улици, здания и други обекти в централната част на Одеса са под закрилата на ЮНЕСКО от 25 януари 2023 година По-специално, това е ансамбълът на Приморски бул., Театралния площад, улиците " Дерибасовска " и " Гогол ", както и комерсиалното морско пристанище.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР