Когато президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна с предприемача

...
Когато президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна с предприемача
Коментари Харесай

От Беларус до Бахрейн - малките държави стават големи в търговията с криптовалута

Когато президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна с бизнесмена Виктор Прокопеня през март 2017 година, тяхната полемика трябваше да продължи един час, само че тя продължи три пъти по-дълго. Срещата, сподели Прокопеня, завърши с молба към президента да предложи регулации, които да засилят софтуерния бранш на страната. Прокопеня работи с ИТ компании и юристи, с цел да изготви насоки за паричните средства в нововъзникващата цифрова промишленост, обвързвана с криптовалутите.

Около две години по-късно бяха въведени и разпоредбите. Инвеститорите могат да търгуват с Bitcoin на борса, ръководена от Прокопеня, до момента в който други компании стартират да основават свои лични криптовалутни платформи. "Идеята беше да се сътвори всичко от нулата ", сподели Прокопеня в изявление за Ройтерс в Лондон.

Беларус е измежду дребното по-малки страни, които основават характерни правила за цифровите валути. Техните старания биха могли да оказват помощ за образуване развиването на международния пазар и растежа на играчите от промишлеността, от платформите за продан до брокерите. Досега фирмите за криптовалута постоянно трябваше да избират сред две крайности, когато вземат решение къде да основат магазин.

Големите финансови центрове като Лондон и Ню Йорк, които ползват обичайните правила за финансовите услуги в бранша, могат да бъдат привлекателни за огромните компании, търсещи сигурност, само че сложността и разноските за съблюдаване на условията изключват доста от започващите предприятия в сърцето на младата промишленост.

Обратно, леко контролираните юрисдикции като Сейшелските острови и Белиз разрешават доста по-лесен достъп до пазара. Но страните с по-леки правила могат да предложат по-малко отбрана на вложителите и да имат по-леки инспекции по отношение на прането на пари, споделят юристите.

Подобни на Беларус и други по-нови участници - в това число Бахрейн, Малта и Гибралтар - се стремят да предложат трети метод: разработване на характерни правила за криптовалутния бранш, залагайки, че могат да привлекат компании, като дават регулаторна сигурност, както и преимущества като данъчни облекчения.

Макар да няма гаранция за триумф, криптовалутите съставляват необичаен късмет за тези страни да завземат част от нововъзникващ пазар, евентуално привличащ вложения и създаващи работни места, в миг, когато огромните финансови центрове одобряват по-консервативни подходи.

"Съществуват юрисдикции в лагера ", споделя Джеси Оверал, юрист от Ню Йорк, специализиращ в крипторегулацията. Като цяло страни и компании биха могли да се възползват от основаването на рамки, отнасящи се до криптовалутите. Но страни, които одобряват разпоредбите неправилно, могат да попаднат в нарушаване на международните правила, с цел да отстранен противозаконната приложимост на цифрови монети, добави той.

Наистина, има огромни въпроси за това дали тези народи ще могат поредно да предотвратяват хакове и противозаконни действия, като да вземем за пример пране на пари, които пречат на непрозрачния бранш и биха могли да подронят репутацията им като сигурни центрове. Друг риск от създаване на правила за една непредсказуема и бързо разрастваща се промишленост е, че те скоро могат да остареят.

ZPX, основана в Сингапур крипто-фирма, ще пусне платформа за търговия с криптовалута, Qume, идващия месец, която ще обслужва институционални вложители като високочестотни търговски сдружения и хедж фондове. Компанията реши да основе бизнеса си в столицата на Бахрейн Манама - и съображенията, с които се сблъскваха, са емблематични за усложненията, пред които са изправени доста от участниците в промишлеността.

Изпълнителният шеф на ZPX Рамани Рамачандран съобщи, че е решил да не работи в по този начин наречената офшорна пълномощия с ниска или никаква регулация. Такава база може да възпре огромните вложители, защото вниманието на цифровите монети се "нагрява " от световните регулатори и политици, сподели той. "Тъй като пазарът узрява аналогично обичайните финансови пазари, главният институционален капитал от ден на ден ще се стреми да стигне до контролирани тържища като Qume. "

През февруари Бахрейн вкара правила за фирмите за криптовалута, като платформи за търговия, в това число строги инспекции на клиенти, стандарти за ръководство и надзор върху рисковете за кибернетичната сигурност.

Също по този начин е доста по-евтино от позиция на разноските за съблюдаване на разпоредбите и администрирането в по-малки места като Бахрейн, в сравнение с в огромните финансови центрове, сподели Рамачандран. Според ZPX тези разноски ще доближат към 200,000 $ годишно в Бахрейн, против най-малко 750,000 $ годишно в Лондон.

Друго преимущество на основаването в по-малка страна, съобщи съоснователят на ZPX Адитя Мишра, бяха околните компании за връзка, които биха могли да поддържат връзка с регулаторите, нещо, което би било мъчно в огромните финансови центрове. Бахрейн също предлага добър достъп до пазарите в Персийския залив, добави той.

Друга платформа за търговия с криптовалута, iExchange, стартира да работи в столицата на Беларус този месец, за да притегли вложители от пазара на Оперативно-наблюдателно дело в Русия и някогашните руски републики. Съоснователят Игор Снижко сподели, че Беларус е най-хубавият вид, тъй като има регулаторна рамка, с която други страни в района не разполагат.

Беларус изисква одити на емитенти на цифрови монети и детайлности за плановете, подкрепящи издаването. За платформите за търговия разпоредбите включват следене на подозрителни транзакции, с цел да се отговори на интернационалните стандарти за пране на пари.

"За доста от тях пазарът на Оперативно-наблюдателно дело е доста обещаващ и по едно и също време доста рисков ", добави той. "Много огромни и приключени играчи към момента се опасяват от един фактор - липса на бистрота. Не искахме да работим в никаква "сива " пълномощия. "

По-добрите условия, предлагани от Беларус, включват данъчни облекчения за компании, които добиват или търгуват с криптовалути. Това дава също на компаниите по-свободни правила за валутен надзор и визи.

В Съединените щати, в противен случай, транзакциите с цифрови монети са облагаеми, а във Англия се ползват налозите върху финансовите облаги.

От iExchange обявиха, че в началото са разглеждали други страни, в това число Естония и Малта, само че са избрали Беларус поради близостта до целевия пазар.

Трудно е да се реши размерът на световния бранш на криптовалути заради неговата трудност и липса на бистрота. И въпреки всичко, основаните в Ирландия проучвания и пазари считат, че секторът ще нарасне до 1,4 милиарда $ до 2024 година от 1 милиарда $ тази година. Други оценки демонстрират още по-бърз ритъм на напредък.

Крипторегулациите варират по света. Докато разкриването на новата валута "Везни " на Фейсбук провокира признаци за координирана реакция против криптовалутите от страна на огромните стопански системи, разнородни подходи към момента се ползват. Китай даже забрани криптовалутите, а индийски държавен панел предложи сходна мярка предходната седмица.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР