Когато през 2014 г. учени от Университета в Лийдс обявиха,

...
Когато през 2014 г. учени от Университета в Лийдс обявиха,
Коментари Харесай

Най-сигурният начин да си лепнем“ бактерии в обществена тоалетна

Когато през 2014 година учени от Университета в Лийдс оповестиха, че сешоарите за ръце в публичните тоалетни са всичко друго, само че не и хигиенични, милиони фанатици на тематика " непорочност " се тормозиха.

 Вероятно мием ръцете си погрешно
Вероятно мием ръцете си погрешно

А ето по какъв начин би трябвало

Изследването им показваше, че мощната въздушна бликам в действителност разпръсква много ефикасно бактерии от зле измитите ръце (защото малко хора мием ръцете си задоволително добре).

 Снимка 379752

Лабораторните им опити със сешоарите за ръце демонстрират, че след използването им в помещението има към 27 пъти повече бактерии в сравнение с, в случай че сме се избърсали с положителните остарели салфетки.

Хората в Лийдс не се задоволиха единствено с тези данни, а продължиха опитите си. Наскоро разгласиха нови, още по-стряскащи резултати.

 Снимка 379753

Проф. Марк Уилкокс и екипът му решили да проучат методите на подсушаване на ръцете в болнична среда. За задачата създали изследване в три града: Лийдс, Париж и Удинезе, Италия в границите на 12 седмици.

За всяка локация имало по една тоалетна единствено със сешоар за ръце и една - единствено с хартиени кърпи. На края на всеки ден те взимали проби от въздуха.

 Снимка 351173

Досегашните данни се удостоверили - съществуването на бактерии в стаите със сешоар било стряскащо по-високо, в сравнение с в тези със салфетки.

Изводите, които ние си вършим: постоянно да носим пакетче сухи кърпички в чантата си при положение, че тоалетната, която употребяваме, е със сешоар.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР