Когато през 1627 г. английските колониални нашественици окупират о-в Барбадос,

...
Когато през 1627 г. английските колониални нашественици окупират о-в Барбадос,
Коментари Харесай

Археолози разгадаха мистерията на прасетата от Барбадос

Когато през 1627 година британските колониални нашественици окупират о-в Барбадос, те откриват нещо неизмеримо – цяло стадо от (поне съгласно тях) диви европейски свине. Пълна тайнственост е по какъв начин тези животни са се озовали на сходно място. Няма причина те да бъдат прекарани чак от Европа.

Днес археолози най-сетне разплетоха загадката. Оказва се, че това изобщо не са били свине, а пекари – сходни на свине, само че генетично разнообразни бозайници, които се срещат главно в Централна и Южна Америка.

Кристина Джиовас, археолог от университета „ Саймън Фрейзър “ в Канада, открива челюст на пекар, до момента в който работи по план, обвързван с въвеждането на нови типове животни в Карибите. „ По това време не й обърнах изключително внимание, просто я прибрах при останалите кости – споделя Джиовас. – Беше изцяло ненадейно, допуснах, че съм позволила неточност при идентифицирането на типа. “

Нейните сътрудници Георги Каменов и Джон Кригбаум от университета на Флорида вземат решение да ревизират какъв брой остаряла е тази челюст, с цел да схванат преди какъв брой време почти животното се е появило на острова. За тази цел те употребяват радиовъглеродно датиране, което пресмята равнищата на изотопите на стронций.

Именно по този начин археолозите откриват, че откритият пекар е живял в интервала 1645 – 1670, което в реалност го прави локален за фауната на Барбадос. Това изяснява за какво на някои ранни карти на острова виждаме изрисувани „ диви свине “ (включително на тези от 1657 г.). Това обаче дава началото на нова тайнственост? Кой е донесъл тези животни на острова? Екипът има вяра, че това е дело на европейците.

„ След като проверихме историческите и археологическите данни, ние установихме, че точно португалците или испанците са докарали пекарите на острова през 16-и век. Най-вероятно те са ги оставали на Барбадос като евентуален източник на храна за бъдещите моряци, които имат намерение да го посетят. “

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР