Когато поемем председателството на ЕС, ще направим всичко, за да

...
Когато поемем председателството на ЕС, ще направим всичко, за да
Коментари Харесай

Сиярто: Присъединяването на РСМ в ЕС да се ускори, България е враждебна страна

Когато поемем председателството на Европейски Съюз, ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме, че участието на районен съд Македония и Западните Балкани ще се случи допустимо най-скоро, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто в Скопие.


„ Разширяването на Европейския съюз би трябвало да се форсира неотложно с присъединението на Северна Македония. Истинските договаряния би трябвало да стартират неотложно и да приключат, с цел да може Северна Македония да стане член “, сподели унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, който е на работно посещаване в страната.

На конференция в Скопие с македонския външен министър Буяр Османи Сиярто съобщи, че Европейският съюз има потребност от Западните Балкани. „ Европейски Съюз има потребност от този подтик и бързо развиване на събитията. Европейски Съюз би трябвало да признае, че мястото на Западните Балкани е в Съюза “, добави той.

Според него към момента има членове на блока, „ които забавят и слагат спънки в този развой “.

„ Ужасно е, че България блокира писмото, което трябваше да бъде изпратено до РСМ преди няколко седмици. Македония е претендент от 18 години и невъзможността да стартира договаряния е ужасна и демонстрира пренебрежение към страната и е в несъгласие с ползите на Европейски Съюз “, твърди Сиярто.

„ Тези, които блокират присъединението, би трябвало да знаят, че по този метод се подкопава доверието в Съюза. Когато поемем председателството на Европейски Съюз, ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме, че участието на Северна Македония и Западните Балкани ще се случи допустимо най-скоро “, акцентира той.

Унгарският външен министър още веднъж изрази остра реакция против България поради таксата върху вноса и преноса на природен газ през " Балкански поток ", който е благосъстоятелност на страната ни.


„ За всяка страна е значимо да обезпечи енергийни доставки. Никой няма право да заплашва сигурността на другите за енергийни доставки “, сподели Сиярто, откакто Унгария подаде тъжба в Европейската комисия против българските дейности. Той счита, че това е стъпка и акт на неприязън от страна на България.

От своя страна Буяр Османи съобщи, че това е нелегално избрана такта, която опонира на европейските правила и нанася вреди на македонската стопанска система. „ Уведомихме Европейска комисия и поискахме съгласуван метод, с цел да премахнем тази нелегално наложена такса “, сподели Османи.

Двамата външни министри разискаха разнообразни тематики, само че не загатнаха екстрадицията на някогашния министър председател Никола Груевски.

„ Не би трябвало да се намесваме в правосъдните процеси и считам, че не е належащо да приказваме по този въпрос “, отговори Сиярто на журналистически въпрос по тематиката.

„ Не става дума за външнополитическа връзка ", сподели Османи. „ Не е в полза на никоя страна министър председателят да е в заточение “, добави той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР