Когато подписахме меморандума, харесахме идеята да се инвестира един милиард

...
Когато подписахме меморандума, харесахме идеята да се инвестира един милиард
Коментари Харесай

Петков наредил на ДАНС да проверява медийните публикации за Gemcorp

Когато подписахме меморандума, харесахме концепцията да се влага един милиард в България. Видяхме, че техния (на Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation – бел.ред.) капитал в този миг няма съветски вложители и запознахме се с IP3, когато министрите на финансите и енергетиката бяха в Съединени американски щати, разкрива в изявление за " 24 часа " министър председателят Кирил Петков.

" От тази позиция всичко изглеждаше добре, само че двете публикации, които излязоха, и аз благодаря постоянно на положителните публицисти, които могат да извадят спомагателна информация, че в предишното е имало съветска връзка ", споделя Петков и оповестява, че е разпоредил на ДАНС " да създадем точна преценка какъв е този риск и тази съветска връзка и в случай че забележим, че тя е действителна и съществуваща не бихме разрешили техните вложения да влязат в България ".

Според министър-председателя те не са поели никакви задължения с подписания документ. " Единственото, което беше е общо писмо за желание за евентуални вложения от тях, само че действително няма нищо, което българското държавно управление е задължено да направи на база на подписания меморандум. Това е просто писмо за желание ", прецизира Кирил Петков.

На въпрос дали двете компании са били тествани авансово от българското държавно управление за съмнителни притежатели и капитали, министър председателят дава отговор позитивно с уточнението, че са регистрирани " съществуващите вложители ", при които няма съветски пари. " В предишното обаче очевидно е имало, и то съществени, доколкото четохме всички ние. Сега ще създадем инспекция на тези връзки и в случай че се окаже, че са факт няма да ги допуснем на пазара ", прецизира Петков.

По мотив изказванията в последните дни, че в осъществяване на възможна договорка може да се употребяват обществени средства, без значение дали от българския бюджет или от фондове на Европейския съюз, Кирил Петков е безапелационен, че " по никакъв метод не сме обвързвали обществени средства в този меморандум ".

" Единственото, което се споделяше е, че те имат предпочитание да влагат в енергийния бранш на България един милиард от техните средства. А българското държавно управление сподели, че ние привличаме всевъзможни вложения от този вид. Другото, което на мен персонално ми беше харесало, имаше уповаване на The Foreign Corrupt Practices Act - Законът против корупционните практики в чужбина в Съединени американски щати, които не позволява никакви корупционни практики по време на такава инвестиция. Но, както споделих, въз основата на публикациите от BIRD и Financial Times ще създадем спомагателна инспекция и не бихме я позволили, в случай че се окаже, че има някаква спомагателна връзка, за която ние към момента не сме известени ", споделя министър-председателят.

Кирил Петков не дава отговор тъкмо дали е имало присъединяване на непознати дипломати при представянето на двете компании на българското държавно управление, във връзка реакцията на посолството на Съединени американски щати, че нямат нищо общо с подписания меморандум. " Те (посолството - бел.ред.) просто се разграничиха от тези вложители. IP3 бяха осведомени с българското държавно управление по време на срещите на господин Василев и господин Николов в Съединени американски щати, само че може би не е било официално застъпване за тях, просто са били част от срещата и оттова може би е пристигнало това комплициране, че надали не те са предложени от американското държавно управление ", споделя Петков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР