Когато обработваме даден продукт, част от витамините и полезните му

...
Когато обработваме даден продукт, част от витамините и полезните му
Коментари Харесай

Как да запазим витамините при готвене

Когато обработваме даден артикул, част от витамините и потребните му субстанции просто изчезват. За страдание по време на варене се унищожават огромна част от витамините и микроелементите.

Докато варите чорба, зелето губи половината от фолиевата си киселина, фасулът и грахът – към 40 % от съдържащия се в тях калций, а морковите и спанакът се разделят с една трета от витамин Е, който съдържат.

При варене се унищожават 70 % от наличния в зеленчуците витамин С. Тези загуби обаче могат да бъдат понижени, в случай че се съблюдават някои рекомендации.

Зеленчуците би трябвало да бъдат напълно покрити с вода. Ако бульонът е изкипял доста, не доливайте в тенджерата студена вода. Заедно с нея в бульона попада О2, който унищожава витамин С.

По тази причина постоянно дръжте капака на тенджерата компактно затворен. Ако добавяте в супата замразени зеленчуци, не ги размразявайте, преди да ги сложите в тенджерата.

Колкото по-малко време са зеленчуците във водата, толкоз по-полезни ще бъдат. Затова ги слагайте във водата, когато заври, а не когато е студена. Наблюдавайте зеленчуците, с цел да не се разварят прекомерно.

 Как да запазим витамините при готвене

Не слагайте всички артикули по едно и също време в тенджерата. Месото има потребност от един час, с цел да се свари. Ако то е в тенджерата дружно с късчета картофи, които се сваряват след половин час, те ще изгубят витамините, които се съдържат в тях.

Не забравяйте, че макар загубата на витамини, изгодата от варените зеленчуци и плодове е огромна. Те съдържат доста целулоза и пектин и понижават равнището на нездравословния холестерол в кръвта, а също така усъвършенстват храносмилането.

Пърженето разрешава да се запазят доста повече витамини спрямо варенето. При пържене загубата на витамини от групата В е към 30 %, а при варене – към 70 %.

Най-здравословно е бързото пържене, при което нарязаните на дребно артикули стоят в тигана не повече от пет минути. За най-вредно се счита пърженето във фритюрник. Като плуват в голямо количество лой, картофите стават прекомерно мазни.

Никога не претопляйте един път използваната лой. Смята се, че това може да докара до пораждане на нелечими болести. Ако не можете да живеете без пържено, използвайте мазнината единствено един път.

Помнете, че канцерогените се опасяват от кисели маринати. Затова преди да опържите месото, го киснете добре в оцет или във вино. Подправяйте месото с джинджифил или кимион – това ще понижи количеството канцерогени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР