Когато наскоро се появи видео, на което ясно се виждаше,

...
Когато наскоро се появи видео, на което ясно се виждаше,
Коментари Харесай

След като се самообгази, МВР подпука и децата

Когато неотдавна се появи видео, на което ясно се виждаше, че група служители на реда се самообгазяват от употребен от самите тях пикантен спрей при мижав протест в центъра на София, българското Министерство на вътрешните работи стана обект на насмешки в обществените мрежи и даже в непознатите медии.

И по какъв начин другояче, откакто на фрагментите ясно се виждаше, че протестиращите са малко, полицаите - доста повече, и на процедура нищо не постановяваше потреблението на спрея. 

Нещата се задълбочиха, откакто от вътрешното министерство обясниха, че главната

 

причина за комедията на парадокса

 

било местоположението на постройката на държавното управление, както и течението и бързо изменящите се атмосферни условия в региона. Освен това с потреблението на спрея Министерство на вътрешните работи желало да спаси живота на няколко протестиращи, които били притиснати към огражденията от другите участници. Накрая бе лансирано  " успокоението ", че служителите на реда били подготвени по какъв начин се работи със спрея и даже го тествали върху себе си, преди да го приложат против жителите.

Още тогава и медиите, и експертите натъртиха, че има нещо гнило в Министерство на вътрешните работи - изключително що се отнася до фрагментите, мотивацията, подготовката. 

И за жалост, трябваше да се стигне

 

до още по-абсурдната и трагична история в Силистра,

 

в която три деца бяха обгорени на полицейска проява.

Всъщност изначално не може да оставим настрани въпроса коя просветителна глава е решила по случай 1 юни да заведе над 300 деца от детски градини и училища  на стадион " Доростол ", с цел да гледат как полицията залавя престъпник. Нещо повече. Проявата била

 

заключителна в програмата „ Ваканция, здравей! Да играем безвредно! "

 

Осколки от демонстрационна   светлинно-звукова граната обгориха 3 деца, едното от които - 6-годишно момиченце, съществено. Децата са били на повече от 50 метра от служителите на реда. Какво би станало, в случай че учителка не бе загасила бързо облеклата на детето? Като че ли доста фактори, в това число от образованието и Министерство на вътрешните работи, не престават да не осъзнават за каква безумна ситуация става дума, на каква заплаха са изложили толкова доста деца, какъв е ужасът на потърпевшите. 

Отгоре на всичко това безумие - и полицейско, и педагогическо, било част от националната стратегия „ Работа на полицията в учебните заведения “, в която децата усвоявали модели на безвредно държание. Сега децата какво тъкмо научиха? От кого да се пазят - от нарушителите или от самата полиция? 

 

Като оставим настрани черния комизъм, 

 

историята в Силистра повдига тежки въпроси. Защото явно ръководещите и Министерство на вътрешните работи си мислят, може би не без съображение, че отново ще им се размине. Всичко ще се размие в някакво досъдебно произвеждане, ще бъде осъден директорът на силистренската дирекция на Министерство на вътрешните работи, ще се разгласи, че гранатата била дефектна - и готово. Или че е задоволително вътрешният министър да забрани употребата на взривни субстанции и пиротехнически произведения по време на осъществяване на демонстрации на публични места пред жители.

Майката на най-пострадалото дете с цялостно съображение изиска имената на отговорните и отмъщение. Родителите ще заведат дело за обезщетение. Сигурно прокуратурата ще повдигне някое и друго обвиняване.

Все неща, които не могат да възстановят по никакъв метод страданието на децата.

В същото време за следващ път през последните години ясно се видяха няколко неща. Едно от тях е, че по този начин и никой от високите етажи на Министерство на вътрешните работи не се научи да носи и да поема отговорност. Освен това несъмнено липсва коментарът на премиера Борисов, който е военачалник от средите на Министерство на вътрешните работи, а в този момент си трае за случилото се в Силистра. 

Именно по време на ръководството на ГЕРБ протече демотивацията и влошаваща се готовност на фона на показността от  " Министерство на вътрешните работи пикчърс ". Защото в този интервал на няколко пъти бяха сбъркани адреси при интервенции против проведената престъпност, при които обаче, вместо да бъдат хващани бандити, служители на реда се оказваха в домовете на нищо неподозиращи възрастни хора. Пак в тези времена се случи завладяването на села и дребни градове от огромни, по-малки и дребни нарушители, време, в което възрастни хора ежедневно са ограбвани, пребивани, насилвани. Време, в което за Министерство на вътрешните работи е по-важно да прави демонстрации пред децата, в сравнение с пред бандитите. В което полицията се оплаква от това, че я бият, че и чупят патрулките. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР