Когато накарат компанията ти да плати 4,3 млрд. долара, а

...
Когато накарат компанията ти да плати 4,3 млрд. долара, а
Коментари Харесай

САЩ и Binance се разбраха - какво следва за света на крипто

Когато накарат компанията ти да заплати 4,3 милиарда $, а теб в персонално качество - 50 милиона, това не покрива общоприетата формулировка за добра вест. От позиция на целия крипто бранш, а и на най-голямата борса в него - Binance, обаче, казусът е точно подобен. Причината - договорката отстранява несигурността, която тегнеше като дамоклев меч над цялата промишленост с цифрови активи, написа в собствен материал Yahoo Finance.

Какво тъкмо стана?

След месеци на нови и нови следствия против Binance, компанията призна виновност по обвинявания за пране на пари, нелицензирани парични прехвърляния и нарушавания на санкционните режими. Нейният основател Чанпенг Жао (CZ) също призна нарушавания.
 Чангпенг Жао, притежател на Binance, се отдръпва и се признава за отговорен за пране на пари
Собственикът на Binance се признава за отговорен за пране на пари

Крипто борсата на CZ ще признае непозволени дейности и ще се съгласи да заплати 4.3 милиарда $ санкции

В резултат той напусна поста си и ще би трябвало да заплати 50 млн. $ санкция (но без да губи контрола си над компанията). Binance, на собствен ред, ще се лиши от 4,3 милиарда $ - рекордна глоба в крипто бранша. Освен това ще работи с самостоятелен контрол в продължение на 3 години.

Звучи тежко, само че алтернативата изглеждаше цялостно слагане на Binance отвън закона, конфискуване на активи и престъпни обвинявания.

Оптимистичният прочит

Според JPMorgan Chase съглашението поставя завършек на " евентуален систематичен риск, обвързван с предполагаем срив на Binance ". Много анализатори също са на мнение, че последните развития към борсата дават убеденост на пазара, че крипто няма да бъде унищожено като актив от регулаторите.

Затова и главните крипто валути - Биткойн и етер, означиха покачване в първите часове след новината. Даже личният токен на Binance - BNB-USD, съумя да навакса първичния си спад.
 Криптоборсата Binance си потегля от Русия - на кого продава бизнеса си
Криптоборсата Binance си потегля от Русия - на кого продава бизнеса си

Условия по договорката

Повиши се цената на акциите и на листнатия съперник на борсата - Coinbase.

Инвеститорите се надяват на последваща значима добра вест - че Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати ще позволи появяването на Биткойн борсово търгуван фонд. Сред искащите да предложат сходен артикул са огромни имена като BlackRock. Окончателно решение се чака до 10 януари следващата година.

На фона на всичко това, очакванията на крипто запалянковците са, че Биткойн ще се върне към растежа, който през 2021 година изстреля до пика от съвсем 69 000 $ - преди повдигането на лихвените равнища и банкрутите на огромни имена като FTX да срутен доверието в бранша и да доведат до конфликти с регулаторите.

Предстоящият халвинг - намаляването на новите биткойни, се чака също да докара до по-висока цена.

Не толкоз оптимистичният прочит

SEC не престават да преследват играчите от крипто промишлеността със правосъдни каузи, като задачите са две - те да се записват по надлежния ред и най-малко цифровите активи да бъдат класифицирани като скъпи бумаги.

Затова и анализаторът от Moody " s Янис Гьокас счита, че сме очевидци на " края на една ера " - по същия метод, по който дотком взривът беше вододел за онлайн бизнеса.

А новата действителност на мощно наличие на регулаторите може да не остави доста от промишлеността, която съществуваше досега. Binance е характерен образец.
 Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада
Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

" Империята се разклаща "?

В рамките на съглашението си с американските управляващи борсата ще би трябвало да преразгледа и рапортува транзакции за милиарди, в това число и такива, свързани с Иран. Очаква се и компанията да сътрудничи на всевъзможни следствия, свързани с заплащанията. Това съгласно специалисти ще натовари извънредно доста Binance от административна позиция.

Изпитанието е пред новия изпълнителен шеф Ричард Тенг. Клиентите занапред ще му гласоподават " избор на доверие ". За момента над 1 милиарда $ са били изтеглени от Binance. Подобна вълна имаше и при предявяването на обвиняванията против CZ и компанията му.

Според специалисти, представени от CNBC, все пак турбуленцията няма да е съдбовна - и настъпването ѝ е било ясно още сега, в който е било взето решението за съглашение с американските органи.

Дано рискът да е бил съответно оценен. Ясно е, че в случай че борсата бързо попадне в тежко състояние, това ще удари по целия крипто бранш - и то в най-неподходящия миг, когато той наподобява във напредък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР