Когато на 15 април 2019-а парижката катедрала Нотр Дам пламна,

...
Когато на 15 април 2019-а парижката катедрала Нотр Дам пламна,
Коментари Харесай

Ще продължи ли реставрацията на Нотр Дам?

Когато на 15 април 2019-а парижката катедрала " Нотр Дам " пламна, целият свят беше шокиран. Веднага се откриха спонсори на възобновяване й, което пък възмути голям брой деятели. Да, събраха повече средства за възстановяване на катедралата, в сравнение с за която и да е друга международна идея, само че тя е част от международното културно завещание и знак на френската еднаквост. Място, което постоянно ще свързваме с сантименталния Париж.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Notre-Dame de Paris (@notre.dame.paris) на Апр 16, 2019 в 10:41 PDT

Според формалния проект за възстановяване катедралата би трябвало да отвори порти през 2024 г, като самата реорганизация ще стартира през 2021. Разбира се, изключителното състояние поради Covid-19 беше замразило процеса по реставрирането. Добрата вест е, че към този момент още веднъж се работи, откакто от началото на юни пространството пред " Нотр Дам " още веднъж е отворено за гости. На този стадий се отстраняват 20-те тона стопено от пожара скеле – най-трудоемката част от процеса.

Все още не е ясно какво ще се случи с иконичната островърха кула. Дебатът е дали да се построи още веднъж по модел на истинската, или да се употребява този мотив за осъвременяване на дизайна като знак за еволюция. Обмислят се и разновидности за огнеупорна сграда.

Пожелаваме си някой ден още веднъж да видим катедралата в цялостния й искра, а до тогава ще следим реставрацията ето тук.

Автор: Татяна-Атанасия Топлийска
 Възстановяването на " Нотр Дам " - сметки без кръчмар?

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР