Когато музеи и колекционери купуват археологически предмети за своите колекции,

...
Когато музеи и колекционери купуват археологически предмети за своите колекции,
Коментари Харесай

Как да узнаем възрастта на находките?

Когато музеи и колекционери купуват археологически предмети за своите сбирки, те навлизат в скъпа и евентуално рискова комерсиална среда. Често им се оферират ловко фалшифицирани продукти, които и най-големият специалист не може да разпознае на око, без да употребява профилирана инсталация.

Специализираните научни способи за различаване на находките могат да уверят купувачите, че продуктът им не е подправен, като обезпечават научна убеденост за евентуалната възраст на артефакта.

Археолозите имат два съществени метода да разкрият възрастта на артефактите и местата, от които са пристигнали – релативно датиране и безусловно датиране.

До средата на ХХ век единственият метод за различаване на възрастта на находките е относителното датиране. Този способ в археологията допуска възрастта на артефакт, сравнявайки го с други предмети, намиращи се наоколо до него. Ограниченията на относителното датиране са, че не може да обезпечи точна година или съответна дата на потреблението на антиката.

 Датиране на находки

Стилът на артефакта и неговото археологическо местонахождение са стратиграфски нужни за постигане на относителна дата. Например, в случай че се откриете артефакт, да кажем газова лампа, ситуирана на същия етаж на жилище, а този етаж може да бъде датиран в археологически термини заради моделите, употребявани в мозайката, тогава се допуска, че лампата е на същата възраст като пода.

Част от относителното датиране е и стратиграфският разбор в археологията. Той дефинира възрастта на един предмет от позиция на по този начин наречената суперпозиция. Този термин значи, че по-старите артефакти нормално се намират под по-младите предмети. При разкопаване на археологически обект, той се изследва по исторически насъбраните пластове и на предметите във всеки пласт се дава относителна възраст.

Абсолютното датиране се употребява относително неотдавна. То е допустимо с помощта на радиовъглеродния разбор. Чрез него се дефинира възрастта на античните изкопаеми мостри посредством премерване на наличието на въглерод-14. Въглерод-14, или радиовъглерод, е естествено срещащ се радиоактивен изотоп, който се образува, когато галактическите лъчи в горните пластове на атмосферата удрят азотни молекули, които по-късно се окисляват до въглероден диоксид.

 Находки

Зелените растения гълтам въглеродния диоксид, тъй че молекулите с въглерод-14 се натрупват непрестанно, до момента в който растението не почине. Въглерод-14 също се предава на животните, които ядат тези растения. След гибелта количеството въглерод-14 в органичния пример понижава с разпадането на молекулите. Въглерод-14 има интервал на полуразпад към 5800 години, което значи, че на всеки 5 700 години или повече, обектът губи половината от насъбрания в него въглерод-14.

Проби от последните 70 000 години, направени от дърво, въглен, торф, кост, рог или един от доста други карбонати, могат да бъдат датирани с тази техника.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР