Когато мисията Chandrayaan-3 на Индийската организация за космически изследвания (ISRO)

...
Когато мисията Chandrayaan-3 на Индийската организация за космически изследвания (ISRO)
Коментари Харесай

Отваряне и партньорства: Индийската космическа стратегия еволюира

Когато задачата Chandrayaan-3 на Индийската организация за галактически проучвания (ISRO) кацна на Луната, повече от 8 милиона души се включиха в предаването онлайн на събитието в YouTube – връх за платформата, написа в собствен разбор Reuters и прибавя:

„ Кацането беше победа за евтиното галактическо инженерство и просвета на Индия, както и тиха самодейност за ребрандиране на 54-годишната индийска галактическа организация като налична, съгласно повече от дузина сегашни и някогашни чиновници и 10 консултанти и специалисти от промишлеността “.

„ ISRO беше доста затворена организация. Имаше съмнение да се приказва за нейните задачи и ненапълно за културата на секретност “, споделя Намрата Госвами, специалист по галактическа политика и професор в Thunderbird School of Global Management в Arizona State University. „ През 2023 година бях сюрпризиран от степента на бистрота от тях. Това е доста ново и доста добре пристигнало. “

А залозите са високи: чака се световният търговски галактически пазар от 400 милиарда $ да доближи 1 трилион $ до 2030 година, а сега Индия има едвам 2% дял - към 8 милиарда $. И държавното управление на страната желае да промени това статукво. Индия се стреми да получи парче от баницата на стойност 40 милиарда $ до 2040 година

Премиерът Нарендра Моди прикани организацията да трансформира Индия в печеливша галактическа суперсила. За да стигне до такава степен, страната би трябвало да притегли млади учени, започващи компании, вложители и сътрудници от частната промишленост, нито един от които не реагира добре на затворения метод, разясняват старши учени от ISRO, поискали да бъдат показани с техните профили в обществените мрежи, пред осведомителната организация.

„ Въпросът е да бъдем отворени и да ангажираме идващото потомство “, споделя BHM Darukesha 49, който изготвя и ръководи изявленията на ISRO в обществените медии. „ Искаме хората да ни възприемат като другарски настроени. Това съставлява нов фокус за ISRO. “

И притегля вниманието на студентите, които другояче не биха се насочили към промишлеността, продължава осведомителната организация и дава образец със Срути Парупуди, която е на 18 години и учи дизайн в западния индийски град Ахмедабад. Тя споделя, че от дълго време се интересува от Космоса, само че до неотдавна е считала, че сходни кариери са затворени за хора, които не са учени.

„ Сега виждам, че многото аспекти на промишлеността се отварят “, споделя тя. „ Имам късмет да работя с ISRO, защото съм студент по дизайн. “

Вътрешните източници на Reuters приписват заслугите за трансформацията на ISRO на С. Соманат, който поема поста ръководител на организацията през 2022 година Първоначално доста учени се тормозят за сигурността на работните си места и смисъла на ISRO след отварянето на бранша към частната промишленост, само че това се оказва по-скоро позитивно развиване.

Соманат вкарва и други дребни промени като поощряване на времето за отмора, неофициални чатове за решение на проблеми и павилиони за ободряване, където чиновниците могат да се срещат на чай. Целта му е да направи централата на организацията по-привлекателно място за работа и партньорство.

„ Тези дребни неща, които световните компании имат, не са автоматизирано налични в държавните организации от самото начало, а са значими за младежите, които желаеме да притеглим, до момента в който разширяваме обсега си “, споделя Соманат. „ Много хрумвания могат да се обсъдят по-добре на чаша чай. “

Служителите и специалистите споделят, че се радват на повече самостоятелност и че новата атмосфера на директен диалог оказва помощ на плановете да се движат по-бързо. Превръщането на достиженията на учените от ISRO в обществено притежание пък им дава повече убеденост и притегля галактически започващи компании, които търсят насоки, до момента в който възнамеряват частни изстрелвания.

По-отзивчивата организация прави сходни партньорства по-привлекателни, споделят специалистите пред Reuters.

„ Частната промишленост не се нуждае от помощ, а от предсказуемост “, споделя Д. С. Говиндраян, президент на Aniara Communications, която дава сателитни услуги за разрастващите се пазари. „ Този тип предвидимост сигурно е налице в този момент. “

Нагоре и оттатък

От своето непретенциозно начало, включващо истории за учени, употребяващи черква като „ стая за надзор на задачата “ за първото изстрелване на организацията, и превозване на ракетни елементи с велосипед, до момента - ISRO се развива непрекъснато. Преди малко повече от месец Индия стана първата нация, приземила се на южния полюс на Луната.

Сега страната, която смени неотдавна своето публично име на Бхарат, се е насочила към проучване на Слънцето, извеждане на астронавти в орбита, проучване на Венера и е сътрудник на НАСА за отбрана на планетата и проучване на дълбокия Космос.

„ Космосът е сериозно значимо място, посредством което се утвърждавате като суперсила. Съединени американски щати са там, Китай е там, тъй че Индия би трябвало да бъде там “, споделя Ашок Шарма, гостуващ помощник в University of New South Wales към Australian Defence Force Academy.

Правителството на Моди, което чака избори следващата година, предизвиква развиването на галактическата промишленост на Индия. Запознати настояват, че той е показал персонален интерес към привличането на задгранични вложения в бранша.

„ Той желае пространство, с цел да направи това, което Индия съумя да направи с ИТ “, споделя човек, осведомен с полемиките сред кабинета на министър-председателя и промишлеността.

Очаква се държавното управление да отвори вратите за задгранични вложения в бранша тази година, а ISRO да се концентрира върху проучването и „ новаторската просвета “, до момента в който три разнообразни органа - National Space Promotion and Authorisation Centre (IN-SPACe), NewSpace India Limited (NSIL) и Indian Space Association (ISpA), ще взаимодействат с частния бранш и ще подтикват бизнеса.

Разбира се, провокации не липсват. Изстрелванията в Космоса са доминирани от одобрени компании и организации, а безценен неуспех или стопански спад може да спре инерцията.

„ Използвате публични пари, тъй че би трябвало да покажете на обществеността защо се употребяват тя “, споделя Сомак Райчаудхури, астрофизик и заместник-ректор в Ashoka University.

Но към този момент нарасналата отвореност води до оптимизъм, че позитивните промени ще бъдат дълготрайни.

„ Хората към този момент могат да видят учените като естествени човешки същества и по някакъв метод това въодушевява младите мозъци да се отдават на науката “, счита Рейчаудхури.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР