Когато минем 5-6 хил. случая дневно, означава, че новият щам

...
Когато минем 5-6 хил. случая дневно, означава, че новият щам
Коментари Харесай

Проф. Витанов пресметна колко души трябва да си сложат ваксини, за да си решим проблема с К-19

Когато минем 5-6 хиляди случая на ден, значи, че новият вариант на ковид се е настанил у нас. Това съобщи пред Нова телевизия математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

„ Хубавото е, че това при нас закъснява”, сподели още той и добави, че доцент Ангел Кунчев има проекти и за 10 000 инфектирани дневно. „ Не може да го уплашите с 5-6 хиляди заразени”, съобщи проф. Витанов.

Според него ограничаващите ограничения, които работят сега, могат да бъдат разхлабени, когато задържим броя на новозаразени сред 300 и 500 души на ден.

„ Ако сме под 2000 – излизаме от зоната на развитата турбулентност. Като паднем под 300 дневно, излизаме от зоната на хаоса.
Като се задържат на тази численост, генералите могат да стартират да си мислят какво да вършат и могат да се разхлабят мерките”, разясни експертът.

По думите му с всеки един имунизиран против COVID-19 броят на инфектираните ще намалее. За да стартира да се усеща резултата от имунизацията, би трябвало да има най-малко 2 милиона души, на които е подложен медикамента. „ И по този начин с увеличение на броя на имунизираните – към 3,5 милиона души и нагоре, ще можем да кажем, че сме си решили проблемите.

„ 3 млн. могат да се доближат през лятото. Това зависи от доставките на ваксини, както и от броя искащи да си сложат ваксина. Ако имунизираме по 10 000 индивида дневно, ще ни би трябвало една година. Ако желаеме да се вършим до лятото, би трябвало да имунизираме по 20 000 души дневно”, разясни математикът.

„ Всеки имунизиран е гвоздей в ковчега на вируса”, акцентира той.

По думите му сега 100 инфектирани оставят след себе си 86 нови. „ Епидемията сега се свива, темповете на стесняване са добре. След празниците смъртността ще падне под 100. След към месец би трябвало да е под 50 смъртността ", пресметна още той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР