Когато изменяхме Конституцията, ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение

...
Когато изменяхме Конституцията, ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: На колене молихме ПП-ДБ да не пипат служебните правителства

Когато изменяхме Конституцията, ние от ГЕРБ-СДС имахме едно само предложение и то беше: въвеждане на правилото за непрекъсваемост на законодателната власт, т.е., Народното събрание да не се разпуска, а мандатът му да трае " от клетва до клетва ". Както е непрекъсваема изпълнителната власт, по този начин да бъде непрекъсваема и законодателната, тъй като по този начин е редно да бъде в " републиката с парламентарно ръководство ". По този метод едно служебно държавно управление, назначавано еднолично от президента, щеше да бъде сложено под парламентарен надзор, без да се засягат конституционните пълномощия на президента. Само толкоз! С това наше предложение всички бяха съгласни.

Това конкретизиране направи в навечерието на следващите предварителни парламентарни избори Радомир Чолаков от ГЕРБ. Ето какво още разясни той в обществените мрежи: 

Колегите от ПП/ДБ обаче упорстваха да се отиде по-далече и да се отнеме въобще правото на президента да назначава самичък кабинет. Да вържат ръцете на президента Румен Радев за тях беше безусловно изискване за цялата конституционна промяна. 

Молихме ги на колене да не желаят тази смяна във формулата на конституиране на служебно държавно управление, тъй като е демонстрация на еснафщина, непотребна е, а евентуално ще се окаже и противоконституционна. Не, та не! 

Ние от ГЕРБ, дето нямаме особени учредения да сме удовлетворени от няколкото служебни държавни управления на президента Радев, разсъждавахме институционално и настоявахме пълномощията на президента в Конституцията да не бъдат пипани.

Политическа партия, които са основани от него, доста държаха на противоположното. И измислиха тази скица с шорт-листа на евентуални министър-председатели и в съгласие назначение на министри, за която сега всички се чудят по какъв начин ще сработи и какви подводни камъни крие.  

Ако Конституционният съд реши да разгласи този новаторски модел за назначение на служебно държавно управление за противоконституционен, институционалната система на страната ще си отдъхне. На тези избори, обаче, ще е по този начин. И на някой ще му се наложи да изпие горчивата чаша, която самичък забърка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР