Какво има в името? Моди от Индия седи зад плакат „Бхарат“ на срещата на върха на Г-20

...
Когато индийският премиер Нарендра Моди откри срещата на върха на
Коментари Харесай

Когато индийският премиер Нарендра Моди откри срещата на върха на лидерите на Г-20 (Г-20) в събота, той седна зад плакат с името на страната, който предизвика интереса на мнозина.

На плаката не пишеше „Индия“, името, с което страната му обикновено е известна в международен план. Вместо това пишеше „Бхарат“, името на страната на сансркит или хинди, подхранвайки спекулациите, че правителството му планира да премахне напълно английското обозначение на страната.

„Премиерът Моди използва плакат „Бхарат“ за встъпителна реч на Г-20“, гласи заглавие в Times of India, един от най-големите англоезични издания в страната, малко след това.

„Индикация за ново начало ли е?“ попита изданието на хинди ABP News.

И Индия, и Бхарат се използват официално в нацията от 1,4 милиарда души, която има повече от 20 официални езика. Бхарат също е думата на хинди за Индия и се използва взаимозаменяемо – и двете фигурират например в индийските паспорти.

Но думата беше в центъра на полемика тази седмица, след като поканите за вечеря за срещата на върха на лидерите на Групата на 20 (Г-20) наричаха Индия „Бхарат“, подхранвайки политически спор и обществен дебат за това как трябва да се нарича страната, нейната история и колониално наследство.

Използването на поканите бележи забележителна промяна в конвенцията за именуване, използвана от страната на международната сцена на Моди и неговата хиндуистка националистическа партия Бхаратия Джаната (BJP). Индийските служители на събитието на Г-20 също носят значки, които гласят: „Официален представител на Бхарат“.

Срещата на върха на Г-20 е първата за Индия, тъй като Моди има за цел да повиши глобалното влияние на Ню Делхи след почти десетилетие на власт, през което той се позиционира като лидер, възнамеряващ да се отърве от колониалното минало на страната – подчертавайки необходимостта „да се освободим от робското мислене”.

Изглед към новата сграда на парламента на 24 май 2023 г. в Ню Делхи, Индия. Изглед към новата сграда на Парламента на 24 май 2023 г. в Ню Делхи, Индия. Raj K Raj/Hindustan Times/Getty Images

Великобритания управлява Индия в продължение на около 200 години, докато получи независимост през 1947 г., а Моди се стреми да се позиционира като разрушител на колониалното наследство на Индия, като предприема стъпки, за да насочи страната далеч от това, което нарича "остатъци от британското управление".

Тези усилия включват също промяна на имената на пътища и сгради, които почитат мюсюлманската идентичност на Индия, както и нейните бивши ислямски лидери, Моголите, които са оставили незаличимо наследство на субконтинента, за да отпразнуват вместо това хиндуисткото мнозинство в страната.

Някои от поддръжниците му казват, че името, с което страната е най-известна в световен мащаб, е остатък от колониалната епоха.

„Злоупотреба“ или „неизчислима марка“?

Името Индия е извлечено от древните западни цивилизации от санскритската дума за река Инд – Sindhu – и по-късно е адаптирано от Британската империя.

„Думата „Индия“ е злоупотреба, дадена ни от британците, докато думата „Бхарат“ е символ на нашата култура“, каза Харнат Сингх Ядав, политик от BJP, пред индийската информационна агенция ANI.

Бивша индийска звезда по крикет, Вирендер Сехваг, също призова представителите на спорта да използват Бхарат върху фланелките на играчите по време на Световното първенство по крикет за мъже, което ще се проведе в Индия тази година.

Но използването на „Бхарат“ в поканите за Г-20 повдигна вежди сред опозиционните лидери.

„Въпреки че няма конституционно възражение срещу наричането на Индия „Бхарат“, което е едно от двете официални имена на страната, надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката, изградена през векове“, написа Шаши Тарур, бивш дипломат и виден депутат от основната опозиционна Конгресна партия, в социалните медии по-рано тази седмица.

През юли лидерите на 26 индийски опозиционни партии сформираха съюз – известен като ИНДИЯ (или Индийски национален приобщаващ алианс за развитие) – в опит да свалят Моди на следващите общи избори.

Някои опозиционни политици казаха, че използването на Бхарат от правителството е отговор на формирането на съюза ИНДИЯ.

„Как може BJP да удари „ИНДИЯ“? Страната не принадлежи към политическа партия; той принадлежи на [всички] индийци“, каза в социалните медии депутатът от партията на Аам Адми Рагхав Чадха, член на алианса. „Нашата национална идентичност не е лична собственост на BJP, която тя може да променя по прищевки и фантазии.“

Но в интервю за местната новинарска агенция ANI министърът на външните работи на Индия С. Джайшанкар каза, че Индия „е Бхарат“.

„Това е в конституцията. Бих поканил всички да го прочетат“, каза той. „Когато кажете Бхарат“, това предизвиква „смисъл, значение и конотация“.

Хелън Ригън от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР