Когато имаш повече ограничения е още по-предизвикателно да създадеш нещо

...
Когато имаш повече ограничения е още по-предизвикателно да създадеш нещо
Коментари Харесай

Деница Пенева, научен илюстратор: Съчетавам двете си големи страсти в живота

Когато имаш повече ограничавания е още по-предизвикателно да създадеш нещо автентично и по-интересно за публиката. На мен това постоянно ми е харесвало. Това сподели научният илюстратор Деница Пенева в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

Миналата седмица в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките беше открита независимата й галерия " ILLUSTRATORIUM II “. Изложбата показва определени творби на авторката, основани в интервала от 2016 година до през днешния ден. Изложбата може да бъде забелязана до септември. " Идеята, както и на предходната галерия, е да покажем какъв брой разнообразна компетентност е научната илюстрация и какви приложения има. Много хора да вземем за пример не знаят, че научна илюстрация се употребява, с цел да се илюстрират учебници за хирурзи или че в музеите работят научни илюстратори, които вършат диорамите “, уточни Деница Пенева.

Научният илюстратор би трябвало да има ползи в региона на науката, природата или медицината. " За мен това беше превъзходен метод да съчетая двете си огромни пристрастености в живота – рисуването и природата. При мен се случи доста естествено, тъй като моите родители са биолози и аз от напълно дребна съм обвързвана със средите “, описа тя.

По думите й научно-популярните илюстрации не постановат прецизно следване на избран канон и разрешават повече независимост на работа. Работата по всеки план обаче изисква съществено изследване. " Разчитам на фотоси и най-много на учения, с който работя, тъй като той има най-голямото познание. Той ми дава разнообразни запаси, които мога да употребявам. Разбира се, най-вече обичам да работя онлайн, в случай че има по какъв начин. Ако става въпрос за хирургична интервенция е хубаво да участвам на нея “, изясни Деница Пенева.

Илюстрацията, за разлика от фотографията, е цялост от няколко момента и от образната памет и знанията на художника. " Тя в никакъв случай не показва нещо съответно, някакъв съответен тип. Когато правиш илюстрации на определител, ти в действителност рисуваш един сборен облик от доста разнообразни човеци. При илюстрацията можеш да направиш рисунката тъкмо по метода, който изисква дадената цел – да набележиш съответни характерности и белези, които са значими, а други, които не са толкоз значими, може да не ги изобразяваш. Трябва да направиш един синтезиран облик и той да бъде по-достъпен и явен за публиката “, разясни илюстраторът.

Най-трудният обект за поясняване съгласно нея са влечугите – поради съществуването на люспи. " Понякога е доста значимо да изобразиш точния брой на люспите. Когато змиите се движат, да вземем за пример, те одобряват друг ракурс, друга вероятност и това е мъчно за обрисуване. Когато работиш с доктори, също е много предизвикателно като задача, тъй като там имаш по-ограничени познания и разчиташ на тяхното управление “, показа Деница Пенева.  

Обича да рисува и хора. " Нещото, по което си наподобяват хората и животните, е придвижването. Хората са ми също толкоз забавни, колкото и животните “, добави тя.

Калина СВЕЖИН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР