Когато Илон Мъск се съгласи да купи Twitter, обеща да

...
Когато Илон Мъск се съгласи да купи Twitter, обеща да
Коментари Харесай

Как Илон Мъск преобърна Twitter и собствената си репутация за 6 месеца

Когато Илон Мъск се съгласи да купи Twitter, даде обещание да направи компанията " по-добра от всеки път ", с по-голяма бистрота, по-малко ботове, по-силен бизнес и повече от това, което той назовава " независимост на словото ".

Шест месеца откакто пое изцяло контрола върху Twitter, бъдещето на компанията в никакъв случай не е било толкоз нестабилно, написа в разбор по тематиката CNN.

След като закупи платформата за обществени медии за 44 милиарда $ в края на октомври, в този момент Twitter се прави оценка на към 20 милиарда $, а съгласно някои тази оценка даже е повишена.

Мъск неведнъж предизвестява, че Twitter може да бъде заплашен от оповестяване в неплатежоспособност, единствено с цел да употребява това като опрощение, че я е избавил от ръба с помощта на понижаване на разноските и редуциране на 80% от личния състав.

Как и по кое време Мъск ще върне Twitter към напредък – отговорът на този въпрос не е явен за никого, добавя медията.

Добър ден – уволнен сте

Основният проект за разгръщане на Twitter посредством актуализирана тактика за абонамент докара до цялостен безпорядък и единствено до лимитиран брой действителни абонаменти.

В процеса на възобновяване, Мъск заплаши личната си известност. Известен най-много с новаторските си старания за изстрелване на ракети в Космоса и основаване на електрически коли, през последните шест месеца той участва в заглавията на новините поради спорни промени в политиката и функционалностите на Twitter, драконовски съкращения на личния състав, които доведоха до чести спирания на услугата, и възбрана за малко на активността на няколко известни публицисти.

Мъск разгласява и дълъг лист с ексцентрични забележки от персоналния си акаунт в Twitter, в това число шерване на теории на конспирацията и обществено подиграване към чиновник с увреждания, който не бил сигурен дали е бил уволнен.

" Ако не беше правил нищо друго, с изключение на да понижи разноските, тогава Twitter щеше да е добре ", изяснява Лесли Майли, някогашен управител на Twitter, който основава екипа за сигурност и сигурност на продуктите и напуща компанията през 2015 година Оттогава заема длъжности в Гугъл, Microsoft и Фондацията на Барак Обама. " Ако просто бяхте освободили чиновниците, бяхте се отнесли с почитание към тях и бяхте оставили услугата да работи по този метод две години, евентуално всичко щеше да е наред. ", счита мениджърът.

Сега обаче, Майли чака Twitter " да тръгне по пътя на MySpace ".

" Това ще отнеме малко повече време, само че мисля, че Twitter е на път да загуби смисъла си. Няма тактика за придобиване или задържане на консуматори, тъй като не им предлага никаква стойност ".

Twitter, който под управлението на Мъск редуцира огромна част от екипа си за връзки с обществеността, отговори на молбата на CNN за коментар по тематиката с автоматизиран имейл за пресата, който употребява от седмици: емотикон.

Край на градския площад за вести

В продължение на години това, което отличаваше Twitter от другите обществени платформи, беше, че служеше като централен указател за вести в действително време. Това беше място, където елементарните хора можеха да четат и даже да водят диалози със звезди, бизнес водачи и други новинари.

Много от последните ходове на Мъск в платформата заплашват да подкопаят тази цел, да не приказваме за по-голямата осведомителна екосистема - и не е ясно дали напъните към това ще подобрят бизнеса на компанията.

" Twitter в никакъв случай не е бил съвършен, имал е доста проблеми, само че е сериозна световна инфраструктура за информация, която Мъск в този момент систематично, почтено казано, вандализира ", съобщи някогашният ръководител на световния отдел за вести на Twitter Вивиан Шилер в скорошно изявление за CNN.

Мъглата на сините значки

Неотдавна Мъск отстрани досегашните сини отметки, които потвърждаваха самоличността на известни консуматори, като съобщи, че вместо това ще ги направи налични единствено за тези, които заплащат по 8 $ месечен абонамент за Twitter Blue, в полза на " идентичното отношение към всички ".

" Не би трябвало да има разнообразни стандарти за звездите ", съобщи Мъск.

Но този ход може да улесни политическите тролове и да затрудни потребителите да се доверят на истинността и достоверността на информацията в платформата.

Нещо повече, по-късно Мъск реши да спонсорира сините значки единствено за някои известни персони, в това число Стивън Кинг и Леброн Джеймс, като на процедура сътвори точно един " друг стандарт ", влизайки в несъгласие със себе си.

Сега Мъск твърди, че наличието на тестваните консуматори ще бъде разпространявано в платформата, което евентуално ще затрудни намирането на публика за консуматори, които не могат да си разрешат абонамент или просто не желаят да заплащат за подобен.

Според Филипо Менцер, професор по компютърни науки в университета в Индиана и шеф на Обсерваторията за обществени медии, новата платена система за верификация няма да отърве платформата от ботове - проблем, по чието решение Мъск прекара месеци, до момента в който се опитваше да се измъкне от договорката за придобиване предходната година.

" Можете да създадете подправени сметки и да платите 8 $, тъй че в случай че сте добре финансиран състезател, можете да нанесете повече вреди, в сравнение с преди. А в случай че сте благонадежден източник и не сте добре финансирани, вашата информация няма да бъде толкоз забележима, колкото преди ", изяснява проф. Менцер.

Резултатът ще бъде " по-малко независимост на словото, тъй като речта на елементарните хора се заглушава от речта на тези, които имат техническите умения или парите да манипулират системата ".

Редица консуматори, известни персони и медийни организации към този момент обявиха, че възнамеряват да изоставен Twitter поради измененията на Мъск, които наподобяват на бизнес прищявки без действителни правила.

NPR, BBC и CBC напуснаха Twitter поради противоречивия нов етикет " финансирана от държавното управление медия ", който съгласно тях подвежда.

CenterLink, световна организация с нестопанска цел, която съставлява стотици центрове, предоставящи услуги на ЛГБТК общности, съобщи, че повече няма да употребява Twitter, откакто платформата отстрани отбраната на транссексуални консуматори от своята политика за държание, пораждащо ненавист.

Печели конкуренцията

Развоят на събитията кара конкуренцията да потрива предостатъчно ръце. Един от най-големите противници – Meta, която е майка на Фейсбук, към този момент удостовери, че работи по услуга, сходна на Twitter.

Целият безпорядък затруднява рекламодателите, които преди този момент съставляваха 90% от приходите на Twitter, да се причислят още веднъж към платформата. Много от тях стопираха финансирането след придобиването от Мъск заради опасения за увеличение на речта на омразата, както и комплициране по отношение на съкращенията и бъдещата посока на компанията.

Само 43% от 1000-те най-големи рекламодатели на Twitter към септември - месецът преди договорката с Мъск, към момента популяризират в платформата към април, сочат данни на компанията за пазарни изследвания Sensor Tower.

Мъск, от своя страна, съобщи, че потреблението на Twitter се е нараснало под неговия надзор и че рекламодателите непрекъснато се връщат в платформата. Но защото е взел компанията в частни ръце, не е длъжен да прави финансови разкрития в елементи.

Ремонт на имиджа

Предприемачът построи могъщата си известност откакто реформира Tesla, оказа помощ за необятното прекосяване от бензинови към електрически коли и трансформира SpaceX в водач за галактически превоз.

Сега по всичко наподобява, че се пробва да направи сходна смяна и в Twitter - да се откаже от тествания бизнес с цифрова реклама в интерес на абонаментен модел, който не е съумял да се наложи в нито една друга обществена платформа, добавя CNN.

Други софтуерни компании следват в частност образеца му. Meta копира Twitter, като пусна платена алтернатива за верификация. От предходната есен тя и редица други компании минаха към редуциране на разноските и чиновниците, напомнят от медията.

Залогът за триумф на Twitter и Илон Мъск е огромен:

Връзките на бизнесмена с банки и вложители за бъдещи инициативи могат да зависят от триумфа му в платформата, за чието закупуване дълг от милиарди долари. Това повдига въпроса дали един ден банките няма да се запитат защо тъкмо " хвърлят парите си? ", споделя професорът по мениджмънт в Колумбийското бизнес учебно заведение Уилям Клепър.

Всяка смяна в репутацията на Мъск може да има отражение и върху по-широката му бизнес империя, като накара евентуални вложители, наематели и клиенти да се замислят дали да заложат на някоя от неговите компании. Акционерите на Tesla неотдавна се оплакаха на борда на компанията, защото по думите им, Мъск е " прекомерно зает ".

" Репутацията му пострада доста с Twitter, а един път загубиш ли я, мъчно можеш да я възстановиш ", добавя проф.  Клепър.

През декември притежателят даде обещание да се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на Twitter, откакто милиони консуматори гласоподаваха за неговото овакантяване в анкета, която самият той разгласява в платформата.

Засега обаче, Мъск остава на поста " Главен Туит ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР