Когато говорим за такъв мащабен процес като енергийната трансформация, тя

...
Когато говорим за такъв мащабен процес като енергийната трансформация, тя
Коментари Харесай

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процеса

Когато приказваме за подобен огромен развой като енергийната промяна, тя няма по какъв начин да бъде сполучлива без директното ангажиране на жителите в този развой. Децентрализацията - на производството и потреблението на сила, развиването на енергийните пазари и вложения при ясна и постоянна регулаторна среда също следва да бъдат във фокуса на вниманието по време на прехода. Това сподели заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на форума „ Устойчива и ефикасна енергийна система за постоянна и сигурна стопанска система ", проведен от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Пред участниците във форума енергийният заместник-министър показа съществени акценти от плана на Стратегия за стабилно енергийно развиване до 2030 година, с небосвод до 2050 година и актуализацията на Интегрирания проект Енергетика и климат. Двата документа са създадени в съдействие и деен разговор с необятен кръг заинтригувани страни - министерства, работодателски и неправителствени организации, синдикати, енергийни компании и други.

Безспорен приоритет в плана на Енергийна тактика е енергийната сигурност, акцентира Ива Петрова. По нейните думи, в дълготраен проект крайният резултат би трябвало да бъде гарантирането на сигурни доставки на устойчива сила на налични цени за всички консуматори.

За постигането на целта за енергийна сигурност в подтекста на задачите за декарбонизация, в плана на тактика се планува продължаващо въвеждане на възобновими източници, съчетани с нови гъвкави нискоемисионни - хидроенергийни и нуклеарни - мощности при равномерен, обективен и структуриран преход.

По отношение на потреблението, преди всичко е сложена енергийната успеваемост, както и дейното присъединяване на потребителите на пазара на сила.

За обезпечаване осъществяването на стратегическите цели е нужен сериозен финансов запас, какъвто съществува от разнообразни източници, само че огромна част от него е лимитирана във времето. От тази позиция следва съществено да се обмисли опцията за привличане на частни вложения за сполучлива промяна на бранша, счита енергийният заместник-министър.

Проектът на обновен Интегриран проект енергетика климат дефинира националния принос на страната към нарасналата европейска цел за силата от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) през 2030 година Делът на силата от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в брутното извънредно ползване през този период би трябвало да доближи 34.1%.

Важен стадий от правенето на обновения проект е създаването на нова прогноза за общ енергиен баланс, която отразява политическите и икономическите промени със важен резултат върху енергийните пазари, акцентира Ива Петрова. Използваната съществена прогноза съставлява базов сюжет, направен посредством общия математически модел PRIMES, само че приспособен за потребностите на страната. Резултатът е така наречен модел BEST (Bulgaria Energy System Tool), посредством който се моделират два планирани сюжета за развиване - със съществуващи и с спомагателни ограничения. Окончателният вид на обновен ИНПЕК с двата планирани сюжета се чака да бъде показан на Европейска комисия до края на м. юни 2024 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР