Когато говорим за постигането на успех ние обикновено мислим, че

...
Когато говорим за постигането на успех ние обикновено мислим, че
Коментари Харесай

По-важно от коефициента на интелигентност

Когато приказваме за постигането на триумф ние нормално мислим, че хората, благословени с висок коефициент на просветеност, изпъкват измежду останалите. Според обществения психолог Ейми Къди обаче действителните контакти с другите са от по-голямо значение за триумфа на хората, в сравнение с техните умствени качества.

Къди е претърпяла автомобилна злополука на 19-годишна възраст, при която е потърпевша от мозъчно увреждане, довело до намаление на коефициента й на просветеност от равнище покрай това на гении до междинното за множеството хора.

Като човек, чиято еднаквост е била построена към умствените и качества, забележителният спад на IQ е предиздвикал Къди да се усеща безсилна и неуверена. Въпреки мозъчното си увреждане тя постепенно си проправя път през колежа и даже е призната в магистърската стратегия в Принстън. В влиятелния университет тя осъзнава, че това, което лимитира нейните благоприятни условия не е неналичието на мисловен потенциал, а неналичието на убеденост. Този факт е бил изключително ясно изразен по времето на сложни диалози, презентации и други стресови обстановки.

Това изобретение кара Къди, която в този момент преподава логика на психиката в Харвард, да се посвети на проучванията на въздействието, което езикът на тялото оказва върху нашата убеденост, въздействие и в последна сметка триумф. Нейните изследвания са ориентирани върху резултатите от позитивния език на тялото, включващ ефикасен зрителен контакт, и целеустремено жестикулиране – дейности, подчертаващи посланието, което човек желае да съобщи. Редица изследвания демонстрират, че хората, които употребяват положителен език на тялото, са по-харесвани, по-компетентни, по-убедителни и прочувствено интелигентни.

Ето няколко функционалности на позитивния език на тялото:

Повишава тестостерона

Когато чуете думата тестостерон, първото нещо, което ви идва на разум, евентуално е спорт. Значението на тестостерона обаче не опира единствено до атлетичните занимания. Независимо дали сте мъж или жена, тестостеронът ви кара да сте по-уверени, а това ви прави по-надеждни в очите на другите.

Намалява кортизола

Кортизолът е хормон на напрежението, който ни пречи да се представяме по-най-добрия вероятен метод и оказва отрицателно въздействие върху здравето ни в дълготраен проект. Намаляването равнищата на кортизол ни оказва помощ да се концентрираме, изключително в предизвикателните обстановки.

Създава мощна композиция

Намаляването на кортизола и повишението на тестостерона са извънредно потребни сами по-себе си, само че комбинацията от двете води до в действителност впечатляващи резултати. Именно тази композиция е постоянно срещана измежду хората, заемащи управнически постове. Тя дава на хората нужната убеденост и вглъбеност, която им разрешава да взимат сложни решения и да се оправят с огромни количества работа за малко време.

Демонстрира подготвеност

Прочуване на  Принстънският университет открива, че едносекунден клип на претенденти за сенатори в Съединени американски щати е бил задоволителен, с цел да могат участниците в теста да познаят кой претендент ще победи в конкуренцията за поста. Макар че това може да не е доста положителен факт за изборния развой, той акцентира смисъла на езика на тялото.

Мощен инструмент за договаряния (дори виртуално)

Няма подозрение, че езикът на тялото играе значима роля в способността на хората да убеждават другите и да ги притеглят на своя страна. Изследователи, учещи въздействието на езика на тялото във виртуална среда, са разкрили, че той продължава да играе значима роля за крайния резултат от договарянията, без значение от това, че се водят от разстояние.

Подобрява прочувствената ви просветеност

Способността дейно да представяте страстите и концепциите си е от основно значение за развиването на прочувствена просветеност. Хората с отрицателен език на тялото не основават неприятна среда, която не подготвя към ефикасна връзка. Подобряването на езика на тялото има извънреден резултат върху прочувствената просветеност.

Ние постоянно гледаме на езика на тялото като на резултат от метода, по който се усещаме. Това е по този начин, само че изследванията на психолозите демонстрират, че противоположното е също толкоз правилно – смяната в езика на тялото трансформира нашите настройки. Възползвайте се от това.

…………….

Травис Брадбeри , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “и съосновател на TalentSmart, за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР