Когато говорим за нашата цел, не трябва да говорим за

...
Когато говорим за нашата цел, не трябва да говорим за
Коментари Харесай

Какви са мерките за справяне с демографската криза в България?

Когато приказваме за нашата цел, не би трябвало да приказваме за това по какъв начин да се преборим с демографската рецесия и с демографския срив, а по какъв начин да реализираме една нова национална цел - а точно просперираща и благоденстваща България. Това сподели в студиото на " Още от деня " общественият министър Иванка Шалапатова, която гостува дружно с писателя Георги Бърдаров.

Шалапатова акцентира, че наред с присъединението на България към Шенген и еврозоната, както и осъществяването на всички цели по националния План за възобновяване и резистентност, битката с инфллацията, главен приоритет на държавното управление е и новата цел за справяне с демографската рецесия, а точно превръщането на България в една благоденстваща страна, в която раждането на деца и основаването на семейство е идея, която е допустима.

Според Бърдаров, нулевата стъпка за справяне с демографската рецесия е да не се приказва толкоз отрицателно за България, тъй като в случай че се приказва единствено отрицателно, то по този начин се отблъскват младежите:

" Как обаче да бъдем положителни - би трябвало да забележим първо какви запаси неосъществени имаме. Трябва да забележим, че въпреки всичко имаме младежи, които имат желанието да останат и живеят в България. Ако единствено гледаме отрицателното и обясняваме какъв брой безнадеждно е всичко и споделяме единствено, че единствените изходи от рецесията са Терминал 1 и Терминал 2, те ще бъдат тъкмо такива. "

Министър Шалапатова изясни какви са и първите стъпки на държавното управление за справяне с демографския проблем:

" Първо би трябвало да се увеличи успеваемостта на системата на общественото подкрепяне, тъй че всяка обществена помощ да бъде таргетирана, т. е. да е ориентирана по отношение на самостоятелните потребности на индивида, с цел да може това да ни помогне да се борим с неравенството и с бедността. Втората линия е обвързвана с по-категоричните ограничения за премахване на бедността в България, защото редица проучвания демонстрират, че даже и да имаме по-високи фамилни помощи, самата финансова помощ не може да пребори бедността. "

Тя даде и образец с неналичието на жилище по какъв начин от време на време едно семейство изоставя детето си и се разпада.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР