Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката

...
Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката
Коментари Харесай

Мария Габриел в Египет: Mеморандумът за сътрудничество за природния газ е ключов за нас

Когато приказваме за меморандума за съдействие в региона на енергетиката и в частност природния газ е явно, че за нас е от значително значение. Това сподели вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след срещата си на " четири очи " своя египетски сътрудник Самех Шукри в Новата административна столица на Египет. Габриел е на еднодневно публично посещаване през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Вече видяхме изключително през последните две години след войната на Русия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена значимост. Ние не стопираме тук, казвайки, че това е значимо. Ние желаеме да обединим старания, освен да забележим по какъв начин дружно да осигурим доставките, само че също и да разтеглим пазара, разяснява Габриел.

 

Тя напомни, че през 2018 година, в границите на визитата на министъра на външните работи на АР Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха съглашение за основаване на Съвместна комисия за съдействие, за задаване на подобаваща двустранна рамка за координиране на политически насоки на българо-египетските връзки и надзор на осъществяването на споразуменията и стратегиите за съдействие, подписани сред двете страни. Днес изпращаме доста мощен сигнал - че имаме отлични връзки, както и че за нас е значимо да поддържаме политическия разговор на най-високо равнище, уточни Габриел. 

 

Моите съществени послания са усилване на съдействието, свързаността и стратегическо развиване, сподели тя. Габриел уточни, че по време на полемиката е доказан задължението за усилване на политическия разговор и да издигнем нашето стратегическо партньорство на друго равнище. Обсъдихме огромния капацитет за съдействие в региона на стопанската система, търговията и вложенията, сподели още Габриел.

 

Имаме положителни позиции да задълбочим партньорствата си и да се превърнем в районен енергиен транспортен иновационен и капиталов център. Тя уточни, че е реализирано единодушие за възстановяване на всички действия, свързани с развиването на частния бранш и поддръжка на дребните и междинните предприятия посредством окуражим стартъпи най-много в региона на нововъведенията, цифровата и зелената стопанска система.

 

Сред значимите тематики, които са били акцент на диалозите Габриел уточни защита, земеделие, туризъм, обществени контакти.

 

За мен е значимо да загатна стратегическото партньорство с Европейския съюз (ЕС), тъй като България ще продължи да поддържа Египет за завършването на стратегически партньорства с Европейски Съюз, сподели още Габриел.

От своя страна Самех Шукри съобщи, че България и Египет имат общи ползи за стабилността. Той добави, че по време на срещата си с Мария Габриел са разискали съществуващото съдействие сред двете страни, както и опциите за неговото развиване. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР