Евгений Пригожин: Вагнер предизвика Путин и сега неговият лидер е мъртъв

...
Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер започнаха въстанието
Коментари Харесай

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер започнаха въстанието си преди два месеца, Владимир Путин изрази чувствата си повече от ясно . Той го нарече "предателство" и "нож в гърба" на Русия. Той обеща, че извършителите ще бъдат наказани.

Така че в Русия е имало недоверие, когато не са били. Когато беше сключена сделка между г-н Пригожин и Кремъл за прекратяване на бунта; когато всички обвинения срещу основателя на Вагнер и неговите бойци бяха свалени, въпреки факта, че руските военни бяха убити по време на мрачното, но кратко въстание.

Това накара президента Путин да изглежда слаб.

Коментирайки договорения компромис (прекратяване на бунта в замяна на имунитет от съдебно преследване), един руски вестник коментира: „Този ​​вид компромис обикновено се прави с политически опоненти. Никога с престъпници и терористи. Това означава ли, че сега трябва да гледаме на г-н Пригожин като на политическа фигура?"

Внезапно нещата изглеждат доста различни.

Точно два месеца по-късно г-н Пригожин се смята за мъртъв, след като частният му самолет се разби и експлодира в поле. Командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин е бил в същия самолет.

Самолетна катастрофа в Русия: Какво знаем досега Пригожин ходещ мъртъв човек? Годините на опасен живот на шефа на Вагнер ПригожинКак Русия реагира след самолетната катастрофа на Пригожин

Руският елит ще пролее малко сълзи за съобщената смърт на г-н Пригожин. Това важи и за руското военно ръководство, което г-н Пригожин публично и гласно осъди и когото поиска да бъде уволнено. Шефът на Вагнер твърди, че така нареченият „Марш на справедливостта“ (неговият евфемизъм за въстанието) не е бил насочен към Кремъл, а вместо това е бил насочен към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В действителност бунтът на Вагнер беше пряко предизвикателство към авторитета на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин посочи, че руската държава е финансирала Вагнер. Парите очевидно не бяха купили лоялност.

Ако това е акт на отмъщение от властимащите, това изпраща две ясни послания към лоялните на г-н Пригожин и към всеки друг в Русия, който може да е обмислял въоръжени съпротива:

Не опитвайте. Вижте какво се случва с тези, които го правят.

Това означава, че президентът Путин би могъл да излезе от тези драматични събития по-силен в страната.

Но какво ще стане, ако г-н Пригожин стане мъченик? Какво ще стане, ако онези, които са му се заклели във вярност - и които са добре обучени бойци - призоват за собствени действия за отмъщение?

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР