Когато есента напомни за себе си с по-ниски температури и

...
Когато есента напомни за себе си с по-ниски температури и
Коментари Харесай

Зелена светлина: Швеция плаща за купуване на електрически велосипед

Когато есента подсети за себе си с по-ниски температури и дъжд, обичайна настройка е велосипедите да се " зазимяват ". Не и в Швеция. Там вършат таман противоположното. Държавата ще субсидира всеки жител, решил да закупи електрически велосипед през идващите три години. За задачата към този момент са отделени 35 милиона евро. Предвидени са оща два бюджетни транша за идващите две години.

Инициативата следва огромна стратегия за превръщането на дребните електрически транспортни средства в част от публичния и персоналния превоз по улиците на шведските градове. Подобни начинания към този момент имат резултат във Франция, Испания, Италия, Англия,Австрия, Холандия и Норвегия. Френската дотация е закрепена в размер на 200 евро, а в Осло 1200 $ безплатна помощ са обезпечени при покупката на всяко карго електрическо колело.

В Стокхолм потреблението на товарни електрически колела също е подпомагано финансово от управляващите. Дори в мраз и сняг тези колела потвърждават достолепията си при транспорт на артикули по улиците на града. Тригодишната държавна дотация, обаче, има за цел да разшири кръга на елекрическите колела, като покрива 25 % от всяка покупка над хиляда евро. Първите претенденти към този момент са получили утвърждение и ще могат да се възползват от понижението още от януари 2018-та. Стимулът сигурно ще изкара доста велосипедисти по добре развитата инфраструктура на шведските градове.

В основата на самодейността е най-голямата шведска велосипедна асоциация. Нейните упования са дотацията за електрически колела да усили освен броя на велосипедистите, само че и дистанциите, изминавани от тях. Опитът в прилежащи страни демонстрира, че пробегът в градовете на седмица се е нараснал приблизително с 12 до 18 километра при въвеждане на дотациите. Качеството на въздуха, несъмнено, се усъвършенства, като самите колоездачи не са принудени да пълнят дробовете си с дизелови или бензинови изпарения при всяко поемане.

Споменатите нагоре страни са извървели своя път до преоткриването на велосипеда с електрическо подкрепяне. Хубавото е, че и в България тези колела към този момент не са непознати на придвижването по улиците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР