Когато едно привилегировано място в международния ред изчезне...Интересна статия публикува

...
Когато едно привилегировано място в международния ред изчезне...Интересна статия публикува
Коментари Харесай

В капана на мечтанията за хегемония

Когато едно привилегировано място в интернационалния ред изчезне...

Интересна публикация разгласява американското списание Foreign Affairs. Автор на публикацията е Андрю Басевич, почетен професор по интернационалните връзки и история в Бостънския университет, ръководител на борда на Института за отговорно ръководство Куинси. Това е предизвестие към американската ръководеща класа, „ заклещена във подправените си фантазии “.

Митът, че Съединените щати са победили Третия райх и Япония, беше деликатно въведен в съзнанието на американците, вследствие на което „ тези две събития се сляха в груповото въображение на страната...: световното водачество на Съединени американски щати, подкрепено от висша военна мощност, се трансформира в безапелационен императив ”.

„ Всъщност “, написа Басевич, „ мъчно извоюваната победа от 1945 година се оказва... източник на илюзии. През 60-те години на предишния век скъпоструващата и разделяща война във Виетнам като че ли разсея тези илюзии; крахът на комунизма в края на 80-те години ги съживи за миг. Злополуките на Вашингтон след 11 септември, когато той поведе световна „ война против тероризма “, за следващ път разкри изказванията за военно предимство на Съединени американски щати като пресилени.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева - с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/



Басевич подлага на разрушителен разбор съвсем всички войни, водени от Съединени американски щати през последните години. „ Размишляването върху държанието и последствията от американските войни (и разнообразни секрети интервенции) от 1950 година насам е метод да се сблъскате с отблъскващ връх на неблагоразумие, злоупотреби и разточителство. “

Всички тези войни доведоха до „ пропиляването на голямо американско благосъстояние и хиляди американски животи (да не приказваме за стотици хиляди неамерикански животи). Проектът Costs of War на университета Браун пресмята, че военните старания на Съединени американски щати след 11 септември са коствали към 8 трилиона $, десетки пъти повече от сумата, утвърдена в границите на мощно рекламираната самодейност на Байдън „ Изграждане на по-добра Америка “.

Авторът на публикацията назовава войната на Съединени американски щати в Ирак „ неуспех “, а войната в Афганистан – „ необмислен акт, кулминиращ в безредно и унизително евакуиране на войските през 2021 година “. Той подлага на критика и политиката на Съединени американски щати във връзка с събитията в Украйна. Тази политика, съгласно него, може да докара до " пагубно отмъщение ".

Басевич напомня, че през цялата Студена война политиката на Съединени американски щати се основаваше на „ строго секретния “ документ NSC-68, формиран през 1950 година от отдела за обмисляне на политиката на Държавния департамент на Съединени американски щати. Вашингтон продължава да се придържа към наредбите на този документ и през днешния ден.

„ Този идеологически претрупан документ дефинира параметрите на политиката на Съединени американски щати през цялата Студена война. Той опълчва свободното общество на „ робовладелското общество “ на Съветския съюз, което изисква „ универсална власт над всички хора в руската страна без нито едно изключение “ дружно с „ универсална власт над всички комунистически партии и всички страни под руско владичество... NSC-68 оправдава американската надмощие. "

Сега тези постулати към този момент не работят. А резултатите от установяването на американската надмощие „ в най-хубавия случай бяха смесени “.

Огласеният „ завършек на историята “ докара до еднополюсен ред, в който единствената суперсила беше показана като „ незаменимата нация “. Днес такива изречения попадат в същата категория като „ бремето на белия човек “ или „ войната за преустановяване на всички войни “: звучат единствено иронично. Въпреки това тези изречения отразяват опиянението, обхванало американския политически хайлайф след 1989 година „ Никога нито една страна не е създавала повече безпорядък от Съединените щати след Студената война. “

Съединени американски щати не престават да следват документа NSC-68, макар че са изправени пред „ възходяща вълна от проблеми “. Сред тези провокации, пред които е изправена Америка, Басевич изброява „ възхода на Китай… загубата на надзор над южната граница на САЩ… внезапно възходящите смъртни случаи, свързани с наркотиците… вътрешните катаклизми, породени от поляризацията по расови, етнически, социално-икономически, партизански и религиозни линии. “

Всичко това беше породено от нежеланието на Америка да се раздели със основания от нея мит за своето предимство. „ Голямата тактика на Съединени американски щати е затънала в плетеница от неразпознати несъгласия. Главното измежду тях е настояването на Вашингтон, че Съединените щати би трябвало да поддържат... модел на милитаризирано световно водачество, даже когато този модел стане по-малко подходящ, ресурсите му понижават и вероятностите за привилегированото място на страната в интернационалния ред изчезват.

Басевич не приканва Вашингтон да се откаже от концепцията за световно владичество, само че счита, че в този момент Америка би трябвало да се концентрира върху решаването на първо място на вътрешните проблеми.

„ Ако Съединените щати не изчистят къщата си, те имат дребен късмет да запазят световното лидерство… Вашингтон незабавно би трябвало да последва съвета, който Кенан даде през 1948 година и е подценяван от генерации политици: избягвайте ненужни войни, спазвайте обещанията, съдържащи се в учредителни документи на страната и осигурявайте на елементарните жители вероятност за заслужен живот. И да стартираме с това, да трансформираме американската войска в действие, предопределена да пази американския народ, а не да служи като инструмент за световна проекция на власт.

Съветът е рационален, само че американската ръководеща класа не се оказва способна да се измъкне от клопката на фантазиите за надмощие.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР