Когато един от престъпниците в популярния сериал на Netflix La

...
Когато един от престъпниците в популярния сериал на Netflix La
Коментари Харесай

Златният трезор, който се пълни с вода в новия хитов сериал на Netflix? Реален е

Когато един от нарушителите в известния сериал на Netflix " La Casa de Papel " поставя екипировка за гмуркане, с цел да преплува през наводнения златен трезор на централната банка на Испания, сцената наподобява почтена за осъществяване от някой от враговете на Джеймс Бонд.

Но въпреки да наподобява като небивалица на сценаристите, пълненето на трезора с вода в действителност е една от системите за сигурност, употребявани в централната банка на европейската страна, написа Bloomberg.

Институцията, намираща в Мадрид, в действителност има трезор, който се цялостни с вода, в случай че някой се опита да влезе без позволение. И това е единствено едно от трудностите пред възможните крадци.

Обирджиите в третия сезон на " La Casa de Papel " - прочут в англоезичния свят като " Money Heist " - пробиват единствено една блиндирана врата, с цел да доближат златото. В действителния свят има три стоманени такива.
 Снимка 438838
Източник:

Първата и най-голяма тежи 16,5 метрични тона. Тя приляга толкоз компактно към касата, че, най-малко съгласно централната банка, даже пухче ще ѝ попречи да се затвори плъно. Порталът води към 35-метрова асансьорна шахта към стая, в която има прибиращ се мост. Преминете ли през него, се озовавате пред втора стоманена врата.

Именно това място ще се изпълни с вода, в случай че крадци се опитат да влязат. Откакто трезорът е приключен през 30-те години на предишния век, до момента никой не се е опитвал да влезе.

Трите порти са стоманени, само че не и неръждаеми. Затова постоянно са покрити с тъничък пласт вазелин. Всяка от тях би трябвало да бъде отворена по едно и също време от двама чиновници на институцията, които имат ключове и код.
 Снимка 438840
Източник:

Не е ясно какъв брой от златото, което централната банка има, се намира там. Част от него е в Швейцария. Към юли тя има 9,1 милиона тройунции, или $13,7 милиарда по пазарни цени.Фолклорът към отбраните се оказва неудържим за основателите на сериала и почитателите му. Над 34 милиона семейства са видели най-малко една серия от трети сезон от стартирането му през юли.

В първите два сезона бандата влезе в печатницата на Испания и си потегли с съвсем €1 милиард прясно отпечатани банкноти. В третия те се насочват към централната банка в опит да накарат управляващите да освободи един от арестуваните по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР