Когато е зам.-шеф по строителството на северната тангента в София,

...
Когато е зам.-шеф по строителството на северната тангента в София,
Коментари Харесай

Едва на 26 години Калин Борисов ръководи строежа на магистрала “Хемус”

Когато е зам.-шеф по строителството на северната дъга в София, е студент в пети курс

- Хайде, дано да опиша за теб!

- Какво толкоз - просто си правя работата.

- Вярно, по този начин е. Но не всички го вършат. А в твоя случай е доста по-различно - ръководиш голям обект, имаш огромни отговорности.

- Ама аз не виждам нищо особено, най-обикновен човек.

- Не, невероятен си, и освен това толкоз млад. Може да вдъхновиш доста хора.

Така продължава телефонният ни диалог с Калин Борисов към 10-ина минути.

Уговарянето да се съгласи да пиша за него се оказва сложна работа. И колкото повече ми отхвърля, толкоз по-ясно разбирам, че би трябвало да опиша за него. Защото това 26-годишно момче накара премиера Бойко Борисов да го слуша с почит и почитание към знанията, качествата и размаха, с които управлява градежа на автомагистрала “Хемус ”.

Няма неточност, Калин Борисов, основният началник по построяването на “Хемус ”, е единствено на 26 година С разпорежданията му се преценяват механически ръководители и служащи - общо над 200 души. И освен. По-възрастни, врели и кипели мъже по пътищата на България, знаят, че казаното от Калин е вярно и рационално. Когато въпреки всичко се срещаме,

той е спестовен

на думи, свързани

с него

Все по този начин си остава уверен, че не е належащо да се шуми към него. Но въпреки всичко малко се разприказва - излиза наяве, че е роден и израснал в Рудозем. Бил на 2 година, когато татко му умрял. Отгледала го майка му с учителската си заплата. Учил математика и информатика в гимназията, траял с транспортно строителство във ВИАС.

“Работех в строителния бранш още като студент във втори курс. През лятото бях на стаж на обект във Велинград, хората бяха доста удовлетворени от желанието и ентусиазма ми. Предложиха ми след завръщането си в София да стартира работа в офиса на компанията им ”, споделя младежът, който е мощно помургавял от слънцето, прежурящо всеки ден над градежа.

Така получил опция да съвместява образованието с практиката. Минал през два от главните отдели - офертен и регистриран.

Казвам му, че овреме е почнал кариерния си път, тръгвайки като в чужбина - от най-ниското ходило. Съгласява се и добавя уверено, че в случай че не бил почнал работа на подобен ранен стадий, сигурно нямало да бъде през днешния ден там, където е.

Преди да се озове на трасето на “Хемус ”, натрупал скъп опит на доста съществени и виновни обекти. Зад гърба му е северната скоростна дъга в София, където заемал длъжноста зам.-ръководител, а бил в пети курс.

“Работещите в тази сфера знаят, че построихме тангентата за 6-7 месеца ”, изрича със удовлетворение Калин Борисов.

Поканата да се заеме с автомагистралата пристигнала още на тангентата. Забелязали го, оценили го и решили, че той е точният човек.

Още повече че предходната година приключил и различен тежък обект - околовръстния път в Смолян, със уреди и тунели. През пролетта просто го извикали и му предложили да е основен началник.

“В началото имах съществени терзания, бях в потрес от огромната отговорност. Имах съмнения дали ще мога да се оправя, само че ме убедиха, че има кой да ми оказва помощ ”, споделя момчето с съвременна подстрижка, подхождаща за дискотека.

Калин смята, че с дадения късмет е имал страхотния шанс да се осъществя в България. Никога

не е мислил да

търси благоприятни условия

в чужбина

- тук е неговото място, неговото всичко. Макар че преди време бил изправен пред алтернатива: дългогодишната му другарка тръгнала за Щатите, предложила му да заминат дружно.

“Нямаше по какъв начин да загърбя постигнатото тук и останах ”, признава с малко горест.

- Как те възприемат служащите - несъмнено множеството имат синове на твоята възраст?

- Винаги виждам да подкрепям някакво йерархично равнище, само че всички знаят, че нещата няма да се случат без техния труд и предпочитание.

- Търсят ли те по персонални мотиви?

- О, да. Споделят проблемите си, постанова се да позволявам разнообразни битовизми. И не не помня, че всички сме хора с мисли и усеща.

Разговорът неизбежно стига до срещата с премиера Борисов преди седмица. Тогава той и районният министър Николай Нанков инспектираха строителните работи на “Хемус ”. Пред тях застана Калин Борисов и стартира умело и със самочувствие да изяснява какво са свършили и какво още следва.

Бойко Борисов с учудване гледаше това момче, което говореше увлекателно и с обсег. Някой му подсказа, че това е основният началник, и той напълно се прехласна. Веднага оцени качествата му - с типичния си фасон по човешки преметна ръка и показа младежа на медиите.

Личеше, че се гордее с него, и по роднински го попита: “Добре ли ти заплащат? ”. “Доволен съм, не се окайвам. Но на този стадий по̀ ми е значимо да натрупвам опит, в сравнение с какви пари вземам ”, отвърна непретенциозно и обезпокоеното Калин Борисов.

Премиерът му

заръча: “Пази хората,

момче! Машини,

багери и трактори

може да купим,

само че хора - не. ”

Разбирам още, че Калин е помагал с служащи и техника при наводнението в Тетевенско преди месец. Областният шеф на Ловеч Георги Терзийски го помолил за помощ.

“Валеше, не можеше да се работи и бях пуснал хората да почиват. Наложи се обаче за два часа да ги събера и да бъдем на мястото на бедствието. Веднага подхванахме речното корито и спечелихме борбата с водата ”, изяснява Калин Борисов.

- Имаш ли подозрения по отношение на пусковия период на автомагистралата?

- Регионалният министър ни отпусна месец повече от премиера, тъй че ще се постараем да го спазим. Но ще гледаме и той да остане удовлетворен.

Питам още какви са връзките му с Николай Нанков - по-близък е до възрастта му. Освен това той също бе единствено на 26 година, когато стана регионален шеф на Ловеч, преди да поеме към районното министерство.

“Много съм впечатлен от него. Предразполага те и елементарно се приказва с него ”, отвръща Калин. А вероятно намират общ език и тъй като са еднообразно амбициозни, знаещи и можещи.

Потвърждението идва с пояснение след диалог по телефона. Калин Борисов споделя на индивида от другата страна на жицата къде да поставят водостоците. После изяснява и на мен, че това са 14-тонни бетонни детайли, извънгабаритни, сложни за транспортиране. Затова предложил да си ги вършат на място. Това пък довело до икономии на сериозната сума от 40 млн. лв.. Вместо за 90 млн. автомагистралата ще бъде построена за 50 млн. лв.. Така с обсег работи младежът пътен инженер.

А като дребен мечтаел да стане футболист. Тренирал в гимназията, траял и като студент. Сега също разтоварва, като рита с другари понякога.

Как се е разделил с фантазията ли? Ами пристигнал миг, в който трябвало да избира по какъв начин да се осъществя. Майка му изиграла значима роля, съветвайки го да се образова и тогава да мисли за други неща. В думите му за нея прозира голямата синовна любов, която изпитва.

Сега се е съсродоточил върху градежа на автомагистралата. В бъдеще желае да продължи да се развива в специалността, да работи на още по-големи обекти. Пожелава си да е жив и здрав.

“А фантазиите, по тази причина са фантазии, с цел да се реализират ”, усмихва се чаровно Калин. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР