Когато домът на Олена в град Северодонецк в Източна Украйна

...
Когато домът на Олена в град Северодонецк в Източна Украйна
Коментари Харесай

Спасиха зрението на две 5-годишни деца, които армията на Путин опита да убие

Когато домът на Олена в град Северодонецк в Източна Украйна попада под обстрел, тя прикрива двете си деца със личното си тяло. Тримата оцеляват, само че не се разминават без съществени пострадвания. Майката и синовете ѝ – петгодишните близнаци Назар и Тимур – са ослепени. Сега обаче Олена още веднъж вижда, а синовете ѝ също имат късмет да си възвърнат зрението. Това стана допустимо с помощта на лекар Роберт Рейдак – професор в Медицинския университет в полския град Люблин и завеждащ Клиниката по офталмология в университетската болница, съобщи " Свободна Европа ".

От началото на войната, която Русия стартира, доктор Рейдак поучава своите сътрудници в Украйна по какъв начин да оказват помощ на ранените. Понякога се постанова да провежда евакуацията на хората до Люблин, където самият той и сътрудниците му да ги оперират. Такъв е казусът на Олена и синовете ѝ. Атаката, която ранява фамилията, е от сутринта на 11 март – две седмици откакто Русия атакува Украйна. „ Отидох до кухнята и видях бомбата да влиза през прозореца ми. Всичко стана толкоз бързо, че не знаех какво се случва. Само я видях по какъв начин лети към мен “, споделя Олена Селичзянова пред Би Би Си. Тя споделя по какъв начин е паднала на колене и е издърпала двамата си синове зад тила си, с цел да ги защищити от гърмежа. След това не помни нищо.

Олена, Назар и Тимур са ослепени от осколките от снаряда. Парчета метал и стъкло се забиват в ръцете и лицата им. Имат тежки изгаряния. В окото на Олена попада парче стъкло. Тримата са извадени от останките на жилището и са заведени в болница в Северодонецк, само че бързо излиза наяве, че пострадванията им са прекомерно съществени и би трябвало да бъдат преместени. Офталмологът от Лвов доктор Наталия Прейс попада на историята на фамилията и изпраща фотосите им на своя професор от университета Роберт Рейдак. Той знае, че те би трябвало да бъдат оперирани незабавно, само че пътуването от Източна Украйна ще им отнеме най-малко седмица поради непрекъснатите бомбардировки. „ Те идват от пъкъла “, споделя проф. Рейдак пред Би Би Си. „ Майката беше изцяло сляпа, можеше единствено да се протегне, с цел да допре децата си. Те бяха толкоз гладни и изтощени, когато дойдоха, че единствено ядяха, спяха и плачеха. “

Майката претърпява интервенция на двете очи. Сега тя е възстановила зрението си съвсем изцяло. Един от синовете ѝ – Назар, обаче е изгубил едното си око. Неговото възобновяване и това на брат му Тимур, който също има контузия на окото, ще отнеме по-дълго време, само че лекарите се надяват, че момчетата най-после ще могат да виждат. Преди войната Олена работи като готвачка в учебното заведение в Северодонецк. Сега обаче не желае да се върне в родния си град. Една от аргументите е, че домът ѝ е изцяло опустошен при бомбардировката. Олена си търси работа и жилище в Полша, а проф. Рейдак ѝ оказва помощ и с това. От началото на съветската военна инвазия в Украйна доктор Рейдак дава онлайн съвещания на сътрудниците си в болничното заведение в Лвов и в други украински градове. Той работи дружно с някогашната си студентка доктор Наталия Прейс и оказва помощ с евакуацията на пациенти, които имат потребност от помощ, която лекарите в Лвов не могат да им окажат. Медицинският университет в Люблин изпраща медикаменти и медицински консумативи в Украйна. Сега проф. Рейдак и екипът му се приготвят да оперират близнаците Назар и Тимур още веднъж, а по-късно ще чакат нови пациенти, идващи от Украйна.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

This is Olena with her 5-year-old twins, Nazar and Timur. All three were blinded when a bomb fell on their home near Dnipro in eastern Ukraine. It took them seven days to reach Poland, where they received sight saving surgery. My report is running all day on
— Kasia Madera (@KasiaMadera)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР