Когато Джовани започва работа в супермаркет в  Болоня, не очаква, че

...
Когато Джовани започва работа в супермаркет в  Болоня, не очаква, че
Коментари Харесай

Битката с COVID-19 се пренесе и в супермаркетите

Когато Джовани стартира работа в супермаркет в  Болоня, не чака, че един ден ще се окаже на първа линия в битката с световна рецесия. Сега обаче всеки ден се сблъсква лице в лице с евентуални закани под формата на клиенти, които може и да са заболели. Джовани споделя, че работодателят не му е дал нужната екипировка, с цел да се защищава от коронавирусната пандемия. 

" Наскоро бяха сложени плексигласови загради пред касиерите, а ние сами се снабдихме с ръкавици ", споделя Джовани, който отхвърля да каже същинското си име, защото се опасява, че може да изгуби работата си в Conad - една от най-големите вериги супермаркети в Италия. Той споделя също, че чиновниците е трябвало да молят работодателите си за предазни маски. " Тяхно обвързване е да ни пазят ". 

Служителите в супермаркетите из Европа, сходно на Джовани, се приспособяват от по-функционална към по-статегическа роля, нужна за националното оцеляване, до момента в който държавните управления се пробват да лимитират разпространяването на болест, поразила десетки хиляди на Стария континент. Само в Италия жертвите към този момент надвишават 6000 души, което е доста повече от тези в Китай, откъдето потегли болестта. 

Магазините за хранителни артикули са измежду дребното търговски обекти, на които е позволено да продължат да работят във въвелите карантина европейски страни. Заедно с аптеките те са жизненоважни за изхранването на популацията в несигурни времена. Новата роля на чиновниците в супермаркетите на първа линия идва с доста непознати провокации и уязвими места. Джовани и сътрудниците му считат, че чиновниците в огромните магазини за хранителни стоки са неподготвени, незащитени и доста преуморени, с цел да се оправят с новата си роля. Сега страните и фирмите се пробват да реагират. 
Задължения на супермаркетите
В   доста страни служащите изразяват подобни терзания: профсъюзите споделят, че чиновниците в супермаркетите нямат нужната санитарна отбрана и работят изключително. Супермаркетите пък настояват, че вършат всичко, което е по силите им. „ Предприехме необятен набор от стъпки, с цел да подкрепим властите в опит да сведем до най-малко риска от заразяване на клиентите и на личния ни личен състав “, се споделя в изказване на EuroCommerce, организация, сплотяваща над 6 млн. продавачи на дребно, търговски компании, и други

Според Нийл МакМилан от организацията магазините са лимитирали броя на клиентите; помолили са ги да заплащат покупките с безконтактни карти вместо с пари в брой; поставили са спомагателни машини за сканиране на питателните стоки; изискват от касиерите постоянно да си мият ръцете, а също по този начин да почистват и дезинфекцират работните си места повече от нормалното. Супермаркетите също по този начин снабдяват служителите си с защитни маски, ръкавици и дезинфекционни гелове - а от време на време и с плексигласови загради, с цел да ги отделят от хората, както споделя Джовани. „ Доста от нашите компании имат реклами…, в които се споделя:„ Скъпи клиенти, осъзнайте какъв брой спомагателна работа коства всичко това на нашия личен състав “. “Много служители са отменили почивките си или пък работят изключително, с цел да е несъмнено, че щандовете са пълни  “, добавя МакМилан. 

Лидерите на някои страни обърнаха внимание на тази борба. Германският канцлер Ангела Меркел благодари на чиновниците в супермаркетите в обръщението си към нацията предходната седмица. " Тези, които са на касите в супермаркетите или подреждат щандовете тъкмо в този момент правят една от най-сложните действия ", сподели тя. И добави: " Благодаря, че се ви има, че работите за съгражданите си и безусловно поддържате магазина ". 

Служителите обаче споделят, че това не е задоволително. Защитата, която супермаркетите дават обещание " във Франция, не се обезпечава ", споделя Амар Лага, от френския профсъюз Fédération CGT. " Няма защитни маски, няма ръкавици. Едва в последните дни започнахме да приемане дезинфектанти ". " Писахме на държавното управление, че в случай че не се раздадат задоволително защитни маски на чиновниците, те просто ще спрат да идват на работа, с цел да се защитят... Няма да жертваме хората, няма да ги използваме за пушечно месо ", прибавя той. 

Френският министър на стопанската система Брудо льо Мер призна, че " има проблем със чиновниците в супермаркетите, които желаят по-голяма отбрана ". И добави: " Засилва се напрежението сред работниците... Трябва да подсигуряваме здравната им защита и тогава ще успокоим това напрежение ".

Алфред Буяра от полския синдикат " Солидарност " споделя, че продавачите са " ужасени ". " Заплахата е доста огромна ", добавя той. " В Полша пикът на болестта към момента следва. Убеждаваме мениджърите на супермаркетите, че в случай че не защитят добре чиновниците си, те просто ще спрат да идват на работа и тогава няма кой да обслужва обществото ".  " Солидарност " работи взаимно с полското Министерство на развиването за изработването на нови санитарни изисквания за супермаркетите. Освен за постоянна доставка на защитни маски и ръкавици, има предложение магазините да не държат неопаковани артикули като месо и сирене зад стъклени витрини, както и да не се разрешава на клиентите да пипат и да избират артикули като самун или плодове. 

Дълги опашки и дълги часове работа

Освен настояванията да спомагателна здравна отбрана, чиновниците също по този начин се оплакват, че би трябвало да работят изключително. " Вместо работното ни време да понижава, като да вземем за пример да не работим през уикендите, взеха решение да създадат промените ни по 12-13 часа в поредни дни ", споделя Джовани. " Това към този момент не са услуги, а единствено метод да натрупат колкото се може повече пари за себе си ". 

Джовани споделя, че той и сътрудниците му не получават повече пари за положения труд отвън работно време, само че и се опасяват за работните си места. " Страхът, който усещаме и поради който работим изключително, даже и гратис, е обвързван с това, че могат да ни съкратят в миг на рецесия ", споделя той.

Италианските профсъюзи желаеха магазините да бъдат затворени в неделя и да се ограничи работното им време денем. В Италия, а и на други места, някои супермаркети взеха решение непринудено да понижат работното си време. В Полша, обаче, държавното управление подвигна възбраната за работа на комерсиалните обекти в неделя, тъй че супермаркетите могат да бъдат отворени 7 дни в седмицата. 

Мари Кармен Барера, която дава отговор за работната ръка и обществената отбрана в испанския профсъюз  UGT, споделя, че обстановката в супермаркетите в Испания е същата като описаната от Джовани. " Положението беше такова даже и преди появяването на ковид. Трудовият ни пазар е много нерешителен, трудовият кодекс дава доста малко права на служащите ", споделя тя. " В този миг обстановката става все по-несигурна, защото знаем, че ще има проблем с намирането на работни места... Ясно е, че чиновниците се опасяват ". Барера споделя, че има " дребна вяра ", защото част от оповестения от държавното управление нов избавителен пакет от 200 милиарда евро ще бъде изхарчен за служащите и за битката с безработицата. Други европейски страни, измежду които Италия и Франция, одобряват сходни разпореждания. 

Малко повече почитание

Има обаче един аспект, който не може да бъде изменен с правителствени политики или с финансови ограничения: това са клиентите. Въпреки апелите да си останат у дома, клиентите не постоянно се съборазяват със препоръките и от време на време даже посещават магазините " три пъти на ден ", споделя Джовани. Те " желаят всичко незабавно и тъкмо какво желаят ", прибавя той. Това е по този начин, даже и когато супермаркетите имат проблеми да поддържат щандовете непрестанно цялостни със артикули поради огромното търсене и проблемите с доставките. " Като цяло се демонстрира малко почитание, само че пък имат прекалено доста условия по време на рецесия ", споделя той.  Рядко клиентите осъзнават публичната работа на служащите, само че пък Джовани признава, че това му дава мощ. " Ако гражданският дълг кара хората да си останат по домовете тъкмо в този момент, и в случай че тези, които идват са малко по-любезни, всичко би било доста по-поносимо ".

КАК Е У НАС?

Повечето от огромните вериги супермаркети осигуриха предпазни ръкавици и маски за чиновниците си като част от ограниченията против разпространяването на ковид. Работниците са снабдени и с дезинфектанти, както и са издадени подробни инструкции за съблюдаване на персонална хигиена. Не единствено в супермаркетите, само че и в дребните магазини личният състав е с маски и ръкавици. В големите вериги хранителни магазини, а също по този начин и в аптеките пред чиновниците са поставени и пластмасови защитни прегради. Персоналът обаче е непълен и това излиза наяве от публикувани в интернет уеб сайтове за работа разгласи от супермаркети. В тях категорично се загатва, че незабавно се търси работа ръка за 4- и 8-часови смени.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР