Когато авторът Джарет Кобек започнал да проучва серийният убиец Зодиак

...
Когато авторът Джарет Кобек започнал да проучва серийният убиец Зодиак
Коментари Харесай

Още един заподозрян в загадката на века: Пол Доер ли е убиец...

Когато създателят Джарет Кобек почнал да изследва серийният палач Зодиак за книгата си по време на пандемията, той не желал да се трансформира в следващия детектив дилетант, който твърди, че най-сетне е разрешил случая, обхванал Америка от десетилетия.

Но почти се случи случи тъкмо това. Кобек се натъкнал на Пол Доер, човек от региона на залива на Сан Франциско, умрял през 2007 година, който съгласно него евентуално е виновен за убийствата и е тематика на книгата му: " Как да намерим Зодиак ".

" Никога не съм имал никакво желание да напиша една от тези книги, където аз споделям: " Хей, открих Зодиак ", споделя Кобек в изявление за The Guardian, представен от dnes.bg.

Но за разлика от други обвинени, чиито имена изплуваха през последните години, неговото проучване на Доер – татко и плодороден публицист, който споделя удивително сходни ползи със Зодиак – набира си

Списание Лос Анджелис изложи откритията на Кобек в скорошна история, а SF Gate назова Доер " най-завладяващия обвинен палач от Зодиак от десетилетия ". Пол Хейнс, откривател и съавтор на I’ll Be Gone in the Dark, който разказва от дълго време неразкрития случай на
убиеца от Голдън Стейт,
разказва Доер като " най-хубавия обвинен в ролята на Зодиак, който в миналото е излизал на повърхността ".

Преди повече от 50 години, откогато Зодиак тероризира общностите към региона на залива, убивайки минимум петима души и изпращайки подигравателни писма и криптограми до медиите, ползата към случая единствено се ускорява.

Убийствата, които полицията продължава да проверява, са обект на голям брой документални филми, трилъра от 2007 година " Зодиак ", както и голям брой книги.

Дори на фона на същинския взрив на престъпността, породил безчет документални филми и подкасти, Зодиак се отличава със мощния интерес, който провокира. Неразкритият случай продължава да притегля нови теории от хора, които настояват, че са разобличили килъра един път вечно. Хейнс показва ролята на обширната писмена работа на Зодиак като причина за към момента голямото очарованието на публиката от случая.

Той заключи, че " Зодиак е бил човек, който е основал митология към себе си и е предиздвикал този суперзлодей от действителния свят да наподобява въодушевен от престъпна литература и комикси ".

Кобек е наясно с работата си като част от лудостта към убийствата. " Това е досадно. Зодиак, като тематика, е някак уморителен ", споделя той. " Мисля, че всеки е преследван от обстоятелството, че всяка седмица се посочва нов обвинен. "

Но историята въпреки всичко го откри. Пътешествието на Кобек в света на Зодиак почнало, до момента в който той проучвал една напълно друга книга, която се надявал да напише за Калифорния през 70-те години. Идеите за плана се трансформирали и в последна сметка го предиздвикали да огледа културата на спекулациите, която характеризира огромна част от лова на Зодиак.

Авторът почнал да изследва случая на килъра, като се вглеждал деликатно в писанията на Зодиак, отбелязвайки неговите културни препратки, които допускат, че той е бил почитател на пулп романите и комиксите. Този път в последна сметка
отвел Кобек в региона на залива,
където той разкрил писанията на Пол Доер, военноморски служител от Феърфийлд. Тъй като се появили повече злокобни улики за приликите сред Доер и Зодиак, фокусът на книгата му се изместил.

Доер споделя нишови ползи със Зодиак, като да вземем за пример по какъв начин да направи бомба с амониев нитрат и тор. И Доер, и Зодиак разказват формулата за подобен експлозив в своите трудове - указания, които съдържат една и съща неточност, открива Кобек.

Авторът научава, че формулата за тази техника е оповестена в бюлетин от дясна група, наречена Minutemen, организация, в която Доер е бил член и която от време на време употребява знак на мерник, който наподобява на знак, употребен от Зодиак в неговите кодове, означи писателят Арън Гел в списание LA. Както Зодиак, по този начин и Доер употребявали пернати стрелки за посока в своите диаграми.

Доер е работил във военноморска корабостроителница във Валехо по време на убийствата и неговата възраст, растеж и външен тип дават отговор на описанието на Зодиак. Някои от офанзивите са осъществени в локални " свърталища за младежи ", които дъщерята на Доер е посещавала, съгласно LA Magazine. Подобно на Зодиак, Доер имал знания в криптографията, отбелязва списанието, и основава пъзел за щерка си всяка седмица, на които тя трябвало да отговори, с цел да откри скритото си заплащане.

Дъщерята на Доер в началото е скептична към изказванията. Тя прочита книгата на Кобек, възнамерявайки да заведе дело против него. Но неговите открития, както и малтретирането в детството, което е претърпяла от татко си, я убедили, че татко й може да е виновен за убийствата.

Въпреки че Кобек признава, че доказателствата са косвени, той ги намира за безапелационни. " След известно време в изследване на този човек, не можех да видя какво друго да направя ", споделя той. Затова той изпраща откритията си на правоприлагащите органи и ги трансформира в книга.

" Мисля, че той е много добър в това. Не мога да упреквам правоприлагащите органи, в случай че го подценен, тези момчета получават по 10 догатки дневно за това по какъв начин нечий братовчед или който и да е, е Зодиак “, споделя той.

Кобек по този начин и не получава отговор полицията, само че работата му е привлякла вниманието на други хора. Един от тях е Хейнс, откривателят, прекарал години в следствие на килъра от Голдън Стейт.

В скорошна нишка в Twitter Хейнс изложи " безапелационните " доказателства против Доер, събрани в книгата на Кобек. Хейнс споделя, че силата му го е подтикнала да прокара информацията през канали, които имат директни връзки с проверяващите организации, точка, която по този начин и не е достигнал през годините, прекарани в работа по случая палач от Голдън Стейт.

" Чувствам, че има по-голяма възможност Доер да е Зодиак, в сравнение с всеки различен обществено назван обвинен ", написа той, като се имат поради данните, показани в книгата и развити след нейното издание.

Определянето дали Доер в действителност е виновен за закононарушенията може да бъде толкоз просто, колкото вземането на пръстовите му отпечатъци посредством военните досиета и сравняването им с тези на Зодиака, твърди Хейнс.

" Това не е неразгадаем случай ", безапелационен е той.

Полицията в Сан Франциско не отговори на искане за коментар от страна на The Guardian.

ла.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР