Когато 16-годишният Джамал Бхуян се събуди от кома, в съзнанието

...
Когато 16-годишният Джамал Бхуян се събуди от кома, в съзнанието
Коментари Харесай

От кома до капитанство на Бангладеш: невероятното пътуване на Джамал Бхуян

Когато 16-годишният Джамал Бхуян се разсъни от кома, в съзнанието му към момента беше петък, 17 ноември 2006 година Той имаше мач в събота за младежкия тим на ФК Копенхаген и трябваше да каже на треньора, че няма да бъде разполагаем.

Вместо да му подаде телефона, сестрата му подаде вестник. Беше неделя и на страниците на вестника беше не какъв да е, а самият Буян.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Ще се бием “: Стивън Константин за правене на история с Пакистан „ Върнете Херш вкъщи “: Футболният клуб чака израелски „ левичар “, заложник на Хамас „ Много играчи починаха “: войната на Израел против Газа удря палестинския футбол Саудитска Арабия ще бъде хазаин на Световното състезание по футбол през 2034 година, защото Австралия отпадна в края на списъка

„ Тя сподели: „ Простреляха те преди два дни. Не се тормозете, всички знаят, че сте тук “, спомня си той.

Буян беше прострелян четири пъти, като единият патрон се размина на косъм от сърцето му, откакто беше заловен в кръстосания огън на престрелка, обвързвана с банди в предградията на датската столица. Имаше шанс, че към момента е жив.

Тогава обещаващ футболист в юношеския тим на един от най-големите клубове в Дания и на ръба да пробие в старшия тим, оня предопределен петъчен следобяд спря прохождащата му кариера по пътя си.

Той прекара четири самотни месеца в болница по време на сложен развой на възобновяване.

„ Лекарите ми споделиха: „ Няма да играеш футбол в никакъв случай повече “, сподели в този момент 33-годишният футболист пред Al Jazeera в онлайн изявление.

Въпреки че претърпя 12 интервенции и към момента страда от последствията от стрелбата – той има лимитирано чувство и придвижване на дясната си ръка – да бъде футболист беше негова фантазия и той отхвърли да си тръгне.

Известен като корав отбранителен халф, преди да се реалокира в по-атакуваща роля в последно време, Бхуян се трансформира в рекордьора по изява на Бангладеш с повече от 75 мача от интернационалния си дебют през 2013 година и стана капитан през 2018 година

Джейми Дей, неговият някогашен треньор на националния тим, сподели пред Al Jazeera, че достиженията на Буян са забележителни, изключително като се има поради неговият опит и генезис.

„ Мисля, че това демонстрира характера и типа човек, който е, той е войник “, сподели Дей.

„ Той е посочил в живота, че би трябвало да се бориш. Но в случай че го извършите и сте изцяло фокусирани, и има увереност и блян, можете да постигнете всичко, което желаете. “


Нов път

Бхуян е израснал в Брондби Норд, недодялан квартал в покрайнините на датската столица, с родителите си, и двамата мигранти от Бангладеш, и двама по-големи братя.

Тези корени образуваха основите на новата му кариера, основана в Дака, а не в Дания.

Въпреки че се опълчи на възможностите да се върне на футболния терен, той трябваше да стартира изначало в по-ниските равнища на датския футбол, преди да получи предложение да се причисли към Abahani Limited Dhaka, един от най-големите клубове в Бангладеш, през 2012 година

Бързо напред до 2023 година и Буян към този момент е една от най-разпознаваемите спортни звезди в страната.

„ Джамал е може би най-популярният [бангладешки] футболист на своето потомство “, сподели основаният в Дака публицист Атик Анам.

„ Неговото показване, образование, историите за времето му в Дания, неговите информационни умения и опит го вършат идеалния продаваем артикул във футбола, който другояче страда от липса на интерес от страна на спонсори.

„ Джамал беше първият футболист в националния тим, израснал отвън страната. Първоначално имаше компликации да се оправи с културата тук, само че през последните 10 години той се откри и се разви като водач. “

Животът в Дака, един от най-гъсто обитаемоте градове в света, може да бъде задушаващ в най-хубавите моменти. Когато си един от най-популярните спортисти в страната, това задушаване може да бъде голямо.

„ След като станах капитан, целият сюжет се промени за мен “, сподели Бхуян.

„ Това, с което бях привикнал, да излизам и да бъда себе си, към този момент нямах тази независимост, изключително в Дака. Когато изляза на открито в Дака, хората чукат по колата, ще създадат всичко. Те ще ме чакат пред хотела.

„ Знаете ли, пристигнах от нищото и внезапно станах доста, доста прочут в личната си страна. Така че за мен това беше огромна смяна.

„ И несъмнено, когато си капитан на футболния тим, ти си като лицето на футбола в Бангладеш. Така че където и да отида, ме разпознават и за мен това е позитивно и прелестно, само че от време на време може да убие и свободата ви да ходите на разнообразни места. “

Ръководство посредством образец

Въпреки вниманието, Дей сподели, че да бъде лицето и водач на Бангладеш се получава елементарно за Бхуян.

„ Той е добър водач, той явно дава образец “, сподели Дей, който беше треньор на Бангладеш сред 2018 и 2022 година „ Но той ще уведоми другите играчи, в случай че не дърпат тежестта си.

„ Той е доста наличен за играчите. С него се приказва елементарно и се схваща, само че той чака високи стандарти от всеки на и отвън терена. ”

В момента Бангладеш е на 183-то място в формалната ранглиста на ФИФА и макар че футболът е известен, той е на второ място след крикета.

Bhuyan има вяра, че футболът в Бангладеш в този момент концентрира напъните си за развиване в верните области – създаване на повече уреди като игрища и подготвителни стадиони и развиване на всеобщата игра.

„ Все отново имаме да извървим дълъг път, само че сега сме на добър път спрямо преди пет или шест години “, сподели той.

Не се задоволява единствено с това да бъде капитан на националния тим, Буян в този момент е нещо като всекидневен дипломат на страната си в Аржентина с помощта на историческото си преминаване в Клуб Сол де Майо в третото равнище на аржентинския футбол през август, когато стана първият състезател от Бангладеш, подписал с аржентински клуб.

Любовната връзка на Бангладеш с аржентинския футбол датира от 1986 година, преди Бхуян даже да се роди, когато южноазиатската страна беше очарована от Диего Марадона и неговите изяви за Ла Албиселесте, извоювани от Световната купа.

Фанатичната поддръжка на Бангладеш за Аржентина още веднъж стана известна по време на миналогодишното Световно състезание в Катар и докара до повторното отваряне на посолството на Аржентина в Дака, което беше затворено от 1978 година

Буян участва на церемонията по повторното разкриване, разменяйки фланелки със Сантяго Кафиеро, външен министър на Аржентина. След като се реалокира в Аржентина, той получи и среща с Чики Тапиа, президент на Аржентинската футболна асоциация.

„ Спомням си, когато кацнах в Буенос Айрес, на летището имаше към 200 бангладешци с огромни транспаранти и флагове “, сподели той.

„ Мисля, че президентът на клуба беше толкоз сюрпризиран и изумен от това, тъй като не мисля, че осъзнаваше, че ще може да притегли толкоз доста внимание.

„ Дори до първия ми мач беше цялостно с бенгалци. Мисля, че 80 % от публиката беше от Бангладеш. Така че бях доста почетен и доста горделив.

„ Дори знам, че клубът играеше с бяло-сини фланелки, само че поради мен смениха цвета на зелен. Така че това е полуда. “

Налягане? Какво налягане?

Колкото и да идва с провокации, не питайте Буян дали статусът му на водач идва с спомагателен напън.

„ Не знам за думата напън “, сподели той.

„ Тези, които изпитват напън в живота, са тези хора, които нямат храна на масата... има доста небогати хора в Бангладеш, които съм виждал със личните си очи. Нямат храна, нямат пари. Така че мисля, че тези хора са под напън.

„ Чувствам отговорност да се представям добре и отговорност да управлявам моя екип и да давам най-хубавото от себе си за моя екип. “

Отговорността да води страната му продължава тази седмица, защото Бангладеш възобновява своя двоен квалификационен развой за Световното състезание по футбол през 2026 година и Азиатското състезание по футбол през 2027 година

Като един от най-ниско класираните тимове в Азия, тяхното пътешестване стартира предишния месец с минимална победа с общ резултат 3-2 над Малдивите.

Дори с разширено Световно състезание на хоризонта, Буян знае, че класирането не е реалистично. Дори класирането за Купата на Азия би било зашеметяващо достижение. Вместо това техните цели са малко по-малки.

„ Мисля, че главната цел е да можем да се състезаваме с тимове, които са доста по-високо класирани от нас, и да дадем положително показване “, сподели той от Мелбърн, където Бенгалските тигри ще се изправят против Австралия в четвъртък вечерта в първия мач сложна квалификационна група, която включва още Ливан и Палестина.

„ Разбира се, в случай че успеем да откраднем няколко точки и може би да спечелим една или две победи, тогава за нас това ще бъде ослепително. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР