Кога празнуват детските книги? На 1. юни? На 24. май?

...
Кога празнуват детските книги? На 1. юни? На 24. май?
Коментари Харесай

Големите житейски уроци, на които ни научиха детските книжки

Кога честват детските книги? На 1. юни? На 24. май? Всяка от тези дати е прелестна опция да срещнем децата с книгите, само че същинският Международен ден на детските книги е тъкмо през днешния ден – 02 април и денят не е определен инцидентно...

От 1967 година насам, на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, хората от целия свят честват Деня на детската книга, вдъхвайки обич към четенето и привличайки вниманието към детската литература. Затова през днешния ден взехме решение да си напомним някои от най-големите житейски урока, на които ни научиха детските книжки. Защото поука има освен за малчуганите, а и за нас – техните родители!

 m9026b9e850

Патиланско царство

Преди да накажеш детето си, преди да му се разкрещиш или да го зашлевиш поради някоя беля, напомни си по какъв начин си се чувствал, когато си бил на негово място, тъй като, о, да, ти си бил! Онова, което искаше да ни каже Ран Босилек е, че няма детство без бели и това да се отнасяме прекомерно сурово с наследниците си, когато ги правят, ни трансформира в безпаметни лицемери. На кого в действителност размахваш пръст? Нима в това мъничко личице не разпознаваш себе си преди доста години? Е, пръстът е стената, която издигаш сред него и теб!

Пипи Дългото чорапче

Не се опасявай да бъдеш себе си и да подслаждаш живота си както можеш, без да те интересува, че останалите считат това за чиста полуда! Не се опасявай да бъдеш друг, на света няма нищо по-скучно, уморително и погубващо от еднаквостта!

Загубената пчела - Елин Пелин

„ Детето, което захлупи през вчерашния ден пчелата под чашата още спеше умерено и сладко. То дори не подозираше, че бе направило зло на едно малко насекомо, което през целия си живот не знае друго, с изключение на труд и труд. "

Никой не се ражда неприятен. Наш дълг е да научим децата си да се отнасят с почитание и обич към всички живи твари на земята. Когато казвате на детето си „ Не пипай това куче, то е неприятно! " или „ Нееее, не, спри надалеч от кучето, ще те ухапе! " вие му внушавате, че кучетата безусловно са страшни и зли, а това може да отключи доста бъдещи последствия и с годините страхът да се трансформира в експанзия.

Емил от Льонеберя

Никога не бързайте да поставяте етикети на някое буйно дете! Преди да го обявите за проблематично, замислете се дали тези бели не са неговият протест, подсказващ, че то към този момент е почнало да разграничава справедливостта от несправедливостта. Не забравяйте също, че доста от тогавашните хулигани, през днешния ден са едни от най-известните изобретатели!

Малкият принц

Ако към момента се чудите кои са в действителност значимите неща в живота, попитайте „ Малкият принц ". Героят, който пътува по света с метеорит, се ражда в нюйоркска хотелска стая. Негов татко е френският водач Антоан дьо Сент-Екзюпери, който черпи ентусиазъм от персонална история, оставила го самичък измежду пустинята. Книгата е метафизичен роман за поуките, които възрастните постоянно не помнят, замаскиран като детска приказка. Във всяка глава Малкият принц се среща с друг воин, който е притча на проблемите от света на порасналите. „ Всички възрастни са били преди този момент деца, само че доста малко от тях си го спомнят ", твърди Екзюпери.

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР