, което продължи близо три часа, премина стандартно за Брюксел,

...
, което продължи близо три часа, премина стандартно за Брюксел,
Коментари Харесай

Изслушването на българската кандидатка за еврокомисарка премина успешно

, което продължи близо три часа, мина общоприетоо за Брюксел, което отвън евробюрокрацията значи скучно. Както тя сама уточни, Илиана Иванова има стабилен опит на европейски постове, които се оказаха мощен коз в препитването й през днешния ден. Бившите сътрудници на Иванова в Европейския парламент бяха най-вече благосклонни с въпросите и отношението си. Ако получи поста, тя ще дава отговор за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта.

От своя страна досегашният инспектор в Сметната палата на Европейски Съюз бе написала прилежно домашното си. Освен че притегли позитивно вниманието с писмените отговори на предварителните въпроси, тя направи встъпителната си тирада на френски, британски, немски и български език, запазвайки хладнокръвие от самото начало и предоставяйки уравновесени, само че способени отговори на евродепутатите.

И несъмнено, получи техните аплодисменти. Сабине Верхейен, немски дясноцентристки народен представител и ръководител на комисията по просвета, разяснява в края на чуването, че българската кандидатка е посочила " големи знания за ресора ". Кристиан-Силвиу Бушой, румънски дясноцентристки народен представител и ръководител на индустриалната комисия, сподели, че тя е демонстрирала " мощно водачество ", " положително познаване на портфолиото " и " доста положителни информационни умения ". " Сигурен съм, че госпожа Иванова ще бъде мощен комисар ", добави той.

Илиана Иванова към този момент участва и, към този момент като " претендент ". Коя е Илиана Иванова и по какъв начин се стигна до нов еврокомисар Припомяме,че след напускането на Мария Габриел през май 2023 година, с цел да направи опит за сформиране на държавно управление, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изиска две кандидатури от България.
Реклама
По-късно се оказа, че шефката на еврокомисията е очаквала и е била авансово осведомена за лавина от оставки в изпълнителния орган на съюза и въпросът дали да бъде жена или мъж изобщо не е бил под въпрос. Напротив, с цел да се резервира по този начин значимият за Фон дер Лаейн баланс на половете в Европейска комисия, тя е очаквала кандидатура на жена, която плюс това може да бъде способена да се оправи със сериозните разбърквания на ресорите по високите етажи на Берлемонт.

В тази връзка кандидатурата на. Иванова има учебен и професионален опит в Щатите, за малко е част от Столичния общински съвет, след което европейската й кариера стартира стремително с позицията евродепутат, по-късно и като инспектор в Европейската счете палата в Люксембург над 10 години.

Тя дефинира фокуса на работата си до момента в ефикасното консумиране на средствата от европейския бюджет в следните сфери: Европейска стратегия за цифрови технологии и нововъведения, Индустрия 4.0, кръгова стопанска система, цифрови умения, обучение и политики за младежта, районно развиване, политика на доближаване и обществени политики. Предварителните въпроси Още след оповестяването на името й от Урсула фон дер Лайен като желания български претендент в Брюксел се заприказва, че Илиана Иванова към този момент се обкръжава с скъпи фрагменти от екипите на своите предшественички - Кристалина Георгиева и Мария Габриел (сред които и Лориан Бертран), които я поучаваха извънредно умело в подготовката й през миналите месеци.

В предварителните писмени отговори тя съобщи, че в случай че получи позицията, ще работи, с цел да отбрани " Европа като международен водач в науката, проучванията и нововъведенията ", до момента в който всяко евро в съществуващия бюджет се употребява по най-полезния метод, и ще продължи сполучливото използване на " Хоризонт Европа ". Иванова разгласи също желанията си да работи за повече конкурентоспособност на Европейски Съюз в условия на възходяща конкуренция, за Европейския зелен пакт и цифровия преход
Реклама
Основна линия на отговорите й бяха основаването на по-силни връзки със страни със сходно мислене и свързването им с стратегиите на съюза. Обръщайки специфичен фокус на благоприятни условия за по-задълбочени научни проучвания с Англия, Швейцария, само че и Украйна.

Още тя приказва за целите си за целенасочени начинания за увеличение на приобщаването на дамите, в това число в спорта, и за довеждане докрай на просветителното пространство на Европейски Съюз. Иванова също по този начин акцентира, че спортът е значим запас за доближаването на Европейски Съюз, както и инструмент за поддръжка на европейските полезности и психологичното здраве на младежите. 120 милиарда евро под ръководството на българския еврокомисар От всички 120 милиарда евро по-различни стратегии, за които Илиана Иванова евентуално ще дава отговор, съществена част съставляват средствата по най-голямата стратегия за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт Европа " (с близо 100 милиарда евро).

Вероятно най-критичната част от изслувашването на претендента от България за еврокомисар бе моментът, в който румънският социалдемократ Дан Ника провокира Иванова да изброи 20-те най-големи бенефициери по " Хоризонт Европа ". " Не знам отговора ", отговари Иванова, откакто сподели, че ще постави всичките си старания за повишение на прозрачността на и справедливото систематизиране на средствата.

Всъщност обичайно страните от Западна Европа (и Англия, която бе водач до излизането си от ЕС) имат максимален дял в усвояването на средствата по програмата. Освен че е бюрократична, кандидатства се непосредствено към Европейска комисия на британски език, с партньорства от най-малко две други страни, " Хоризонт Европа " желае същински теоретичен потенциал, нещо, което липсва в множеството случаи в дребния и междинния бизнес на изток в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР