Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане
Коментари Харесай

Еколози: Управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни такси


Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ предизвестява, че прегласуваните през днешния ден след президентско несъгласие промени в Административно-процесуалния кодекс ще усилят до 900 пъти правосъдните такси, които жители и неправителствени организации ще би трябвало да заплащат, с цел да апелират решение на държавната и локална власт, постоянно взети в интерес на техни спонсори и „ обръчи от компании “.

За съпоставяне – в по-богати и демократични страни като Франция и Люксембург този тип правосъдие е изцяло гратис за жителите.

Още по-притеснително е следното изказване на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид, който се разгласи от парламентарната естрада в отбрана на законодателните промени и срещу ветото: " Основно над 90 % това бяха представители на станалият прочут " зелен октопод ", които генерират големи доходи от планове и от грантове. Те приказват, че няма от кое място да намерят 370 лв. да платят такса за касационно обжалване ", разясняват в известието си природозащитниците. Припомняме, че преди ден за заплахата от измененията в Административно-процесуални кодекс сигнализира и Александър Кашъмов от " Програма достъп до информация ".

Тезата за „ зеления октопод “ се появи за първи път преди 4 години в изданията на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и неговото семейство. Промените ще затруднят обжалването на проблематични случаи като Силистар и Странджа, Перелик, Пирин, Рила, Витоша, напомнят също по този начин екозащитниците.

За измененията са също от ГЕРБ и Обединените патриоти. При някои от правосъдните каузи с така наречен “материален интерес “ таксата е допустимо да доближи до 4500 лева

Коалицията „ За да остане природа в България “ беше измежду над 50-те неправителствени организации, освен природозащитни, които преди парламентарната почивка изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане да наложи несъгласие на увеличените правосъдни такси.

Какво ще предприеме „ За да остане природа в България “ срешу увеличените правосъдни такси?

- Ще се подхващат стъпки да бъде сезиран Конституционния съд за конституционността на увеличените правосъдни такси. Към него могат да се извърнат група депутати, омбудсманът, Висшият адвокатски съвет.

- Ще бъдат изпратени поредност от сигнали и тъжби до Европейската комисия, защото увеличените правосъдни такси влизат в несъгласие с достъпа до правосъдие и имат връзка с мониторинга на Брюксел върху българската правосъдна система.

- Ще бъдат известени всички депутати от Европейския парламент, защото България с бързи стъпки потегля по пътя на Унгария - през вчерашния ден европарламентът одобри да отнеме правото й на глас в съвета на Европейския съюз. Припомняме, че Унгария стартира редица стъпки в ущърб на свободните медии, цивилен свободи и демокрацията като цяло.

- Ще бъде изпратен сигнал до Орхуската спогодба, която дава достъп на жителите до правосъдие и информация в региона на околната среда. Тъй като България има и други нарушавания на конвенцията, е допустимо страната да бъде изключена от нея, което би било мощно дипломатическо леке.

- Ще бъде изпратен сигнал до Съвета на Европа, който се грижи за спазването на правата на индивида, в това число достъп до правораздаване, за европейски страни в и отвън Европейския съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР