Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултат от нейното

...
Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултат от нейното
Коментари Харесай

Денков върна втория мандат и заяви, че „коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори“

„ Коалицията ГЕРБ-ДПС желае избори и това е резултат от нейното предпочитание. Правейки обзор на преговорния развой нямаме подозрение, че беше извършен проформа, с ясното схващане, че страната би трябвало да бъде изпратена на избори “. С тези думи министър председателят в оставка Николай Денков взе досието за сформиране на държавно управление с втория мандат от президента Румен Радев и незабавно му я върна.

Денков разгласи, че връща мандата, защото в сегашния Народно събрание към този момент няма поддръжка нито за управническата стратегия, призната с ГЕРБ-СДС, нито за промените, които са били в основата за сформирането на това ръководство

„ Да напомня, че импортирания съств на Министерски съвет без да е оповестен с нас в първи мандат, да напомня едностранно подписаното съглашение по текст, който не беше координиран с нас, да напомня, че в действителност другия преговорен екип четири пъти ставаше и напускаше залата без да е ясно какво се случва по-късно. Имаше досттъчно ясни индикации, че договарянията не се водеха всъщност “, сподели Денков.

И акцентира, че оттук насетне отнво българските жители би трябвало да решат накъде да продължим.

„ Единият вид е да се върнем обратно, там, където рекетът беше естествена процедура и всички трябваше да се помиряват и да се подчиняват на него, а постната пица беше главният метод да обсъждаме приходите на българите, или ще продължим с европейското развиване на България, в който приходите се усилват, а бизнесът и хората да разчитат на отбрана и поддръжка от страната, когато се намират в затруднена обстановка “, сподели още Денков.

Президентът Радев се възползва от наличието на медиите и запита представителите на ПП-ДБ дали осъзнават какви прочеси към този момент са се отприщили в резултата на измененията в Конституцията, които и те са инициирали.

Според измененията в Конституцията, признати в края на предходната година, при неспособност за сформиране на кабинет, изборът на президента за длъжностен министър председател е стеснен всред шефа на Народното събрание, шефът или подуправител на Българска народна банка, ръководителят или зам.-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместител.

Румен Радев разгласи, че е останал извънредно изумен от новината за подадената оставка на зам.-обмудсмана на републиката Елена Чернева – Маркова, като съобщи, че по този начин още повече се стеснва кръга на опциите за избор на длъжностен министър председател.

„ Тя беше единствената фигура, която не е и непосредствено, и индиректно близка до никоя политическа партия и единствена в листата, за която е ясно, че сигурно можем да твърдим, че няма несъответственост. Как по този начин внезапно госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката “, запита президентът.

И продължи с укор към ПП-ДБ:

„ Когато през днешния ден този факт беше разгласен през днешния ден в Народното събрание, аз същински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте. Според мен трябваше да има въпроси – за какво, по какъв начин, с какви претекстове. Как по този начин тъкмо през вчерашния ден? Имало ли е напън? Защо не се инициира чуване? И в случай че за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте след това, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР