Коалиция За да остане природа в България настоява правителството на

...
Коалиция За да остане природа в България настоява правителството на
Коментари Харесай

Природозащитници настояха кабинетът да не допусне новите ГМО техники

Коалиция " За да остане природа в България " упорства държавното управление на България да отстоява позицията Европейски Съюз да не допусне премахването на регулациите, защитаващи европейските жители от неконтролируемо разпространяване на генетично модифицирани организми (ГМО) в природата и храната ни, написа в отворено писмо, изпратено до министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и шефа на Център за оценка на риска по хранителната верига доктор Койчо Коев, както и до медиите.

В писмото се акцентира, че за първи път от 2015 година след влизането в действие на Закона за ГМО, " без публично разискване и срещу волята на близо 90 % от българите, българско държавно управление възнамерява да поддържа унищожаването на българското земеделие, поминъка на дребните производители, биоразнообразието и правото на избор на храна ".

В известие от сряда, 8 ноември, природозащитната коалиция отбелязва, че на 5 юли 2023 Европейската комисия разгласява законодателното си предложение за унищожаване на регулациите за новото потомство генетично модифицирани растения - нови ГМО или по този начин наречените " нови геномни техники " (НГТ).

Предложението отстранява условията за етикетиране, инспекциите за сигурност и всевъзможен тип процедури за отговорност за новите ГМО.

Днес " За да остане природа в България " упорства българското държавно управление да не се поддаде на натиска извън и незабавните периоди, пред които е изправено, за издаване на позитивно мнение за унищожаване на регулациите за новото потомство генетично модифицирани растения - нови ГМО или по този начин наречените " нови геномни техники " (НГТ).

Ако Комисията на Европейски Съюз реализира своето,

потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни към този момент няма да имат бистрота дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и употребяват, съдържат нови ГМО или не ".

Ужасяващо е да се види, че Комисията всъщност споделя, че рисковете от освобождението на неизпитани нови ГМО в нашите полета и храна не се поемат от агробизнеса, а от потребителите, фермерите и природата ", споделя доктор Светла Николова от съдружие " Агролинк ", представена в известието от през вчерашния ден.

" С сходно деяние държавното управление ни ще отвори необятно вратите за ГМО в България и ще обрече българските жители на неконтролируемо излагане и разпространяване на ГМО у нас, което ще има дълготрайни и съществени резултати както върху здравето на популацията, по този начин и върху българската природа ", написа още в писмото.

В него се напомня, че възбраната за ГМО бе резултат от социална акция срещу допускането на ГМО у нас.

Коалиция " За да остане природа в България " счита, че новите генетично модифицирани организми (ГМО) би трябвало да бъдат етикетирани по подобен метод, че потребителите, фермерите, семепроизводителите, търговията и обработката да могат да ги разпознават и заобикалят когато и да е. Те също

би трябвало да продължат да бъдат обект на оценка на риска и оценка в сходство с правилото на предпазливостта на Европейски Съюз,

а методите за следене и разкриване би трябвало да останат условие за утвърждение за ГМО. Същевременно Европейски Съюз и националните държавни управления би трябвало да създадат повече проучвания по отношение на рисковете за околната среда, биоразнообразието и здравето на социално-икономическите въздействия на новите ГМО и създаването на общи способи за разкриване.

" Въпреки амбициозните поръчки на Европейска комисия, че новите ГМО, получени посредством нови геномни техники, извършват задачите на Зелената договорка и тактиките " От фермата до трапезата " и " Биологичното многообразие ",

стартирането на пазара на НГТ растения, храни и фуражи е всичко друго, само че не и стабилно селско стопанство,

защото няма налични доказателства за позитивни резултати от потреблението на НГТ в земеделието и храните във връзка с екологичните, икономическите и обществените въздействия ", написа в писмото.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР