Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени

...
Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени
Коментари Харесай

Баба Марта ще „зарадва“ управляващите с нови еко-протести

Коалиция “За да остане природа в България” и самодейността “Зелени закони” провеждат нов народен митинг срещу унищожаването на природата по Черноморието, оповестяват от двете цивилен сдружения. На 1 март уредниците на митинга приканват всички, които застават зад самодейността им да изразят обществено своето неодобрение от неспазените обещания на ръководещите и допускане на купища нарушавания, увреждащи природата.

Екозащитниците ще не престават да упорстват за възбрана на застрояването в региона на Камчийски пясъци. След абсурда с „ обърканата “ заповед на министерството на околната среда и водите, за който „ Банкеръ “ осведоми още в края на предишния месец в обявата си под заглавие „ Игра за последно 10...или за 250 милиона?! “, еколозите желаят от министър Емил Димитров, новата му заповед за оповестяване на предпазена зона “Камчия” наложително да включва отпадналите съответни забрани за строителство в съответни парцели, които са били обект на заменки.

Те оповестяват, че макар обещаното от Министерството на околната среда и водите обновяване на процедурата на 5 февруари, до този миг, нов вид на заповедта не към момента не е качен на уеб страницата на ековедомството и разискването по поставените проблеми не е почнало.

Зелените не престават да упорстват, държавното управление да анулира заменките в региона на Камчийски пясъци и да възвърне статута на парцелите като обществена държавна благосъстоятелност.

Те са безапелационни, че министърът на районното развиване и благоустройството би трябвало да промени предназначението на урбанизирани терени в региона на Камчийски пясъци и да върне статута им като горски и аграрни територии.

Припомнят, че той е задължен да актува крайбрежната линия, дюните и всички други противоконституционно сменени терени като изключителна държавна благосъстоятелност. Настояват той да стартира процедура по тяхното отчуждаване и то на цените, на които са оценени при направените размени.

От двете организации упорстват още да се сътвори единна и настояща карта в Кадастъра, която да отразява всички дюни по българското Черноморие като метод на трайно прилагане. Тема, която продължава да стои на дневен ред още от лятото на предходната година, когато

изследване на гражданската самодейност “Зелени закони” демонстрира, че в кадастъра са картирани единствено половината от известните дюни в България. От тогава до през днешния ден те не престават да питат министъра на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова - ЗАЩО?

Природозащитниците упорстват за прекъсване и унищожаване на градежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец. Както към този момент стана известно през вчерашния ден, Административният съд в Бургас към този момент разгласи за незначително „ строителното позволение “ за построяването на курортния комплекс "Алепу вилидж " в предпазената околност Алепу край Созопол, като категорично уточни в претекстовете си, че са в хода на правосъдното произвеждане са открити документни и други закононарушения, а строителното позволение е издадено в несъгласие с материалните разпореждания на закона. Ако висшите магистрати потвърдят това решение, „ подпорната “ стена на Алепу, ще би трябвало да бъде отстранена.

От двете еко-организации упорстват да бъде изпълнено обещанието на Парламентарната група на ГЕРБ, което беше обещано при започване на месец юли 2020 година, за вкарване на текстове в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, с които да бъде наложена цялостна възбрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Искането им е да законовата възбрана да важи за 1 км линия по морския бряг, като незабавно след оповестяването ѝ стартират експертни съвещания за основаване на гаранции за запазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални предпазени територии, европейски предпазени зони и плажове за природосъобразен туризъм. В известието си за идния митинг, еколозите споделят, че макар статута си на хартия, всяко от тях е под опасност от урбанизация поради разнообразни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР