Коалиция ПП-ГЕРБ е възможна, говоренето за нея намалява вероятността да

...
Коалиция ПП-ГЕРБ е възможна, говоренето за нея намалява вероятността да
Коментари Харесай

Бомба в Стандарт! Три партии взимат гласовете на Промяната

Коалиция ПП-ГЕРБ е допустима, говоренето за нея понижава вероятността да се случи Вече е невероятно да се търси дипломатическо решение за спора Русия-Украйна При ескалация на напрежението България не може да е неутрална, нито да е съдия Икономическото закъснение, а не външната политика, ще бъде преобладаваща тематика Войната е експлоатирана в предизборната акция, споделя политологът доцент Стойчо Стойчев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

 
-->
- Доц. Стойчев, по какъв начин ще коментирате оповестената от Путин частична готовност в Русия и главните опорки в речта му - че е подготвен да отвърне с нуклеарно оръжие за отбрана на територията на Русия и че не блъфира с тези думи?

- При такава консолидация в съветската позиция, би трябвало и европейската да бъде консолидирана. Оттук нататък е ясно, че който и да е имал благосклонности у нас, би трябвало да ги преценява с общоевропейското ни местонахождение и враждебността от страна на Руската федерация. Очаквам да има по-национално виновна позиция от страна на политическите сили по отношение на тези нови действителности. Аз няма да ги нарека закани, само че е ясно, чеНие имаме интерес да сме солидарни с останалите страни, с които взаимно си пазим гърба.

- Това е пожелателно, само че дали ще се случи и по какъв начин ще се разиграе оттук насетне предизборната акция в седмицата до вота?

- Разбира се, че част от партиите ще употребяват обстановката. Но към този момент месеци върви готовност на партийни гласоподаватели по тази линия. Няма това да промени значително електоралната карта. Изказването на Путин бе остро, само че и беше предстоящо. Няма сериозен наблюдаващ на тези процеси, който да е мислел, че Русия просто ще се отдръпна без да употребява всевъзможни средства. Развитието е разумно и предстоящо. Не считам, че ще има хора, които занапред на тази база ще се преориентират във връзка с позиционирането си в поддръжка или срещу дейностите на Путин в Украйна. Съответно политическите сили тук, които употребяват тази мобилизационна сила по въпроса - това са главно " Възраждане " и Българска социалистическа партия, Демократична България са на противоположната страна - ще употребяват тематиката, само че по този начин или другояче те го вършат. Това единствено ще донесе някакви нюанси. Едните ще кажат - нали ви предупредихме, че Путин ще заплаши с нуклеарно оръжие. Другите пък ще отговорят - ето, видяхте ли, че Русия, когато е изправена до стената, ще стане по този начин, трябваше да бъдем неутрални. Но аз не виждам новите хрумвания да имат капацитет в предизборната акция.

- Българска социалистическа партия в действителност на коя страна ще застане в случай, че е в прекомерно близки връзки с Демократична България и непрекъснато се приказва за коалиция?

- Проруска, като такава позиция е и неутралната. Всякакви апели за неутралитет в случай, че на отсрещната страна се дрънка оръжие, са пораженчески. Такива са и апелите да дипломатическо решение - сега то е невероятно. Всичко, което внася дисонанс в търсенето на общо решение на Европейски Съюз и НАТО, би било в интерес на Русия. Защото обединен блок е постоянно доста по-труден съперник, в сравнение с съюз, в който има различия. Те идват от дребни страни, които имат по-незначителен принос във военно отношение, когато приказваме за НАТО. Важното е  страните с главен боен принос в Алианса да мислят в една посока. Което все още се реализира. Така че опитите на по-малките да съботират решение имат резултат, само че не считам, че той би бил предопределящ за изхода на този спор.

- А смятате ли, че международната война в действителност става все по-голяма действителност?

- Въпросът е дали силите от двете страни ще тръгнат към подобен вид дейности. Към момента е игра на нерви. Важно е дали окупираните територии в Украйна ще бъдат приети за съветски територии или не. Защото е ясно, че Русия има капацитет да си пази територията, само че въпросът е дали тези територии са нейни. Това е противоречиво чисто юридически. Едната страна желае да провежда референдуми, другата споделя авансово, че няма да ги признае. Кой е крив и кой е прав - ще забележим. Но на такава база преди всичко е невероятно да се търси дипломатическо решение. А на второ място - в случай че не се търси някакво стратегическо преимущество поради развоя на събитията и идващата зима, в някакъв миг ще се търси решение за някакъв тип заледяване на спора най-малко през зимата. Потенциал за такава огромна война като Втората международна не знам дали има. Според мен са малко пресилени тези прогнози.

- Ще се промени ли обстановката в света след предварителните избори в Съединени американски щати на 8 ноември?

- Ако републиканците вземат превес, би имало смяна в американския курс. Не е известен сега Байдън и неговите дейности както в националната политика, по този начин и в интернационален проект. Ще има преначертаване на тактиката на Съединени американски щати. Но аз се надявам в границите на уговорките, които Съединени американски щати са поели, да няма оттегляне, тъй че салдото и предвидимостта в международен мащаб да се запазят. Защото в случай че Съединени американски щати се отдръпват или одобряват по-безучастна политика във връзка с останалата част от света, това ще ускори значително милитаристичните упоритости. Надявам се да има по-твърд ангажимент на Съединени американски щати във връзка с стабилността и предвидимостта в света. Това значи преди всичко отбягване на всевъзможен тип искания - териториални или други. Защото по пътя на военните дейности, изключително когато няма механизъм те да бъдат деескалирани, се стига до заканите, които сега слушаме от страна на Русия, както и до заплахата от нови нуклеарни повреди. Това освен е пряк риск във връзка с популацията, само че и заплашва сигурността в Европа. Води до неприятни стопански индикатори и в последна сметка - до по-лошо качество на живот за всички нас.

- Каква е Вашата прогноза за изборите на 2 октомври?

- ГЕРБ ще бъдат първа политическа мощ. Те ще си върнат част от изгубените гласове вследствие на самодейните дейности на Бойко Рашков през предходната година и на други фактори. Реалистично е да чакаме за ГЕРБ с към 100-150 000 гласа повече спрямо ноември 2021. Техните гласове може да стигнат 750-800 000. Следователно те ще бъдат първа политическа мощ. Друг е въпросът дали ще могат да създадат болшинство в Народно събрание и кабинет. За " Продължаваме промяната " е мъчно да се предвиждат изборните резултати, тъй като техният електорат е радикално изменен по отношение на ноември. В тогавашните избори огромна част от електоралната поддръжка за Политическа партия пристигна по линия на президента Радев - те бяха припознати от него като качествени хора, той ги промотираше. В момента тъкмо противоположното се случва - Радев е против тях. Не е ясно чистият приръст на гласове във връзка с Политическа партия дали ще бъде негативен или позитивен поради тази борба. Мисля, че ще бъде по-скоро негативен и те ще изгубят гласовете, които президентът им е дал, без да могат да ги компенсират с гласове от някъде другаде. Ще разчитат главно на хората, които обичайно гласоподаваха за Демократична България, плюс новите кохорти от младите генерации, които се вливат в политическия живот - навършилите пълноправие и придобили право на глас в последните години. Но техният брой не е задоволително огромен, с цел да компенсира отлива. Съответно пък президенските гласове ще се разпилян към няколко партии, които гравитират към него - " Български напредък ", Има Такъв Народ, " Възраждане " в някаква степен. Някои няма да отидат да гласоподават, тъй като няма ярка секта на Радев в тези избори. Голямата въпросителна на тези избори ще бъде Политическа партия, каква поддръжка ще намерят и по какъв начин ще разделят общия си електорат с Демократична България.

- Кой ще гласоподава за Демократична България, в случай че " Промяната " им изтегли гласовете?

- При ниската изборна интензивност, която се обрисува, е по-вероятно Демократична България да влезе в Народното събрание, тъй като цената на влизането пада. Демократична България има капацитет да направи 150 000 гласа без никакви проблеми. За мен е по-любопитно какво ще се случи с Политическа партия, тъй като те са нова групировка, без локално наличие, без структури. За 6-7 месеца мъчно могат да осъществят връзки по места, които да им подсигуряват някаква по-стабилна конструкция, върху която да се гради постоянен избирателен резултат. Това е доста по-трудно за прогноза. Докато за партии с ясна обществена база постоянно по-лесно се вършат прогнозите.

- Ще се образува ли кабинет след вота?

- Това е малко евентуално и не се знае на какъв принцип може да бъде осъществено. Заради  комплицираната интернационалната конюнктура сега тематиката " сигурност " ще бъде доста значима. Но икономическото закъснение и утежняването на стандарта на живот на хората ще бъде преобладаваща тематика. И всяко държавно управление, което се заиграва повече с външната политика, ще загуби доверието на гласоподавателите.

- Да, само че сякаш вждаме беззащитност у политиците във връзка с това по какъв начин ще се оправят с икономическите проблеми на обществото.

- Има беззащитност, само че това не значи, че би трябвало да легнем и да умрем. Ще би трябвало да бъде излъчено някакво ръководство. Няма сега условия за поява на водач като Стефан Стамболов.

- Възможна ли е коалиция сред ГЕРБ и Политическа партия макар калните битки, които се водят сред тях сега?

- Аз постоянно съм казвал, че такава коалиция е допустима, макар че тя сега не се желае от симпатизантите и на двете партии. Тя е непопулярна поради говоренето и непремерени дейности в предишното. Но в последна сметка има въпреки и дребна възможност да се случи. Колкото по-силно се приказва за подобен вид коалиция, толкоз понижава вероятността тя да стане, тъй като нейните съперници стават все по-радикални и все по-остри. Смятам, че една от тактиките да се разбие вероятността за сходна коалиция, е точно говоренето за нея прекалено много.

- Какви други конфигурации виждате?

- Всякакви вероятни конфигурации са вероятни, в това число и кабинет на малцинството, който да бъде настоящо подкрепян в Народното събрание. При доста фрагментирани парламенти е мъчно да се каже в какъв формат партиите ще влязат да ръководят. Доскоро беше тематика табу, че Демократична България ще прави нещо с Българска социалистическа партия, а към този момент се държат като съдружни сътрудници. Всички пакетират Движение за права и свободи към ГЕРБ, но може да се окаже, че Движението поддържа блока на Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. Няма да бъде елементарно съставянето на работещ кабинет.

- Колко партии ще влязат в Народното събрание?

- Между 6 и 8, по-вероятно е да са 8 - ГЕРБ, Политическа партия, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, Демократична България Има Такъв Народ, " Български напредък " и " Възраждане ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР