Коалите прекарват 98% от времето си по дърветата и слизат

...
Коалите прекарват 98% от времето си по дърветата и слизат
Коментари Харесай

Коалите и как си набавят необходимата им вода

Коалите прекарват 98% от времето си по дърветата и слизат на земята единствено когато се реалокират от едно дърво на друго или когато търсят сътрудник. Отдавна се счита, че те си набират по-голямата част от водата, от която се нуждаят, от сочните евкалиптови листа, с които се хранят. Нови проучвания обаче демонстрират, че сме пропуснали един жизненоважен метод, по който тези животни утоляват жаждата си.

До момента се мяташе, че в никакъв случай не пият вода, или го вършат доста рядко. Най-разпространеното разбиране беше, че си набират вода от листата, които изяждат, а и от росата и дъждовната вода по тях.

Учените от университета на Сидни обаче следят 46 диви коали от 2006 година до 2019 година в парк в щата Виктория, като за огромна тяхна изненада откриват, че животните не разчитат само на водното наличие в листата, с които се хранят.

Новото им изследване демонстрира, че в действителност коалите рутинно пият вода, като облизват повърхността на мокрите дънери и клони след и по време на превалявания, пишат от Science Alert.

Екипът от учени отбелязва, че откривателите на животинското държание нормално не организират наблюдения по време на значителни превалявания от съображения за сигурност - нещо, което може да изясни и за какво не са забелязали тези дейности от страна на коалите.

" Този вид държание при пиянство - олизване на стволовете на дърветата, демонстрира, че коалите могат да бъдат застрашени, в случай че не вали, тъй като това ги лишава от опцията да пият явно нужната за тях вода ", считат още учените. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР