КНСБ оценява внесения бюджет с измененията, които бяха направени буквално

...
КНСБ оценява внесения бюджет с измененията, които бяха направени буквално
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Внесеният бюджет е напрегнат, особено в приходната част

КНСБ прави оценка импортирания бюджет с промените, които бяха направени безусловно последните дни, и минимизирането на приходите и разноските без надлежно таксата за транспорт на газ и понижаване на финансовата стратегия, като под напрежение, изключително в приходната част. Това съобщи пред публицисти президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (KНСБ) Пламен Димитров. От синдиката показват през днешния ден позициите си по плана на Бюджет 2024 и Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година

За нас бюджетът не наподобява неосъществим, както някои настояват, изключително във връзка с събираемостта на неговите доходи, сподели още Димитров, предава Българска телеграфна агенция.

Утре се чака съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, осведоми още той.

Министърът на финансите Асен Василев организира преди дни експертна среща с подкрепящите държавното управление партии в Народното събрание, с цел да обсъдят какви корекции са нужни в проектобюджета за 2024 година след рецензиите от страна на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. В петък, 17 ноември, от финансовото министерство осведомиха, че планът на държавния бюджет за 2024 година ще бъде модифициран, с цел да може тази седмица да бъде разискван на тристранен съвет, признат от Министерския съвет и импортиран за разглеждане в Народното събрание.

По приходите имаме терзание, обвързвано със заложените съвсем двойни доходи в европейските средства, разяснява Димитров.

Убедени сме, че брутният вътрешен артикул (БВП) доста скоро ще бъде още веднъж ревизиран нагоре, разяснява също президентът на КНСБ. От синдиката смятат, че най-вероятно ще има още най-малко 2 милиарда лв. добавени към Брутният вътрешен продукт за 2023 година „ И той ще стане близо 193 милиарда ", уточни Димитров. Това е значимо, тъй като от него в действителност стартира планирането за идната година и повишаването както на номиналния Брутният вътрешен продукт, по този начин и съотношенията по приходите и разноските като цяло, посочи той.

Димитров сподели, че е черноглед за осъществяването на финансовата стратегия. Неизпълнението на финансовата стратегия в действителност ще въздейства, въпреки и индиректно, само че отрицателно, върху действителния растеж на Брутният вътрешен продукт, съобщи още той.

Според него 3% недостиг е защитим.

КНСБ приветства заложените 4,8 милиарда лева повече за обществени действия. От синдиката подсетиха за нарастването на пенсиите по така наречен „ швейцарско предписание " от идната година. Основно перо ще бъде ориентирано и към хората с увреждания, означи още Димитров. Той загатна и повишаването на минималната работна заплата (МРЗ) от началото на 2024 година

Вдигането на МРЗ не води до повишение на безработицата, предизвести обаче шефът на Института за обществени и синдикални проучвания и образование (ИССИО) Любослав Костов.

Позитивно оценяваме нарастването на оптималния застрахователен приход за 2024 година, разгласи Димитров. И уточни, че от КНСБ утвърждават и в допълнение отпуснатите 15 милиона лв. за дейна политика на пазара на труда.

За КНСБ е проблем разходът за заплати. Димитров изясни, че желаят още сред 600 и 700 милиона в допълнение в разнообразни браншове.

По думите на Димитров има 78 милиона лв. заложени добави средства за бранш „ просвета ". Очакват се 50 милиона лв. да са за работещите в музикално-сценичните изкуства, а останалите средства - за музеи, галерии, читалища и библиотеки, изясни той.

Увеличението на заплатите за педагозите не е както би трябвало да бъде, безапелационен бе президентът на КНСБ. Няма заложено нарастване за хонорари във висшето обучение, стана ясно от думите на Димитров.

Допълнителни средства от КНСБ чакат и за заплати в опазването на здравето. Димитров даде образец с нуждата от нарастване за работещите в районните здравни инспекции и центровете за незабавна здравна помощ за 2024 година

КНСБ счита, че има недофинансиране в организациите под шапката на Министерството на земеделието като Изпълнителна организация " Борба с градушките " и други По думите на Димитров са нужни и средства за по-високи хонорари в градския превоз в София и в другите огромни градове. Напрежение има и в железницата, сподели той.

В отговор на въпрос по какъв начин ще работи КНСБ, в случай че получи отвод за спомагателни средства в посочените браншове, Димитров сподели: Ако не се стигне до нарастване на заплатите, очаквайте митинги.

Ася Гонева, съветник " Социална отбрана " в КНСБ, сподели, че синдикатът упорства за по-висок размер на минималното и оптималното обезщетение за безработица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР