Книгоиздаването ще се възстанови по-бавно от туризма след кризата. Браншът

...
Книгоиздаването ще се възстанови по-бавно от туризма след кризата. Браншът
Коментари Харесай

Кицевски: Книгоиздаването ще се възстанови по-бавно от туризма след кризата

Книгоиздаването ще се възвърне по-бавно от туризма след рецесията. Браншът ни също е тежко обиден и ще са нужни месеци или години за възобновяване. Зависими сме от финансовото положение на читателите.

Това сподели за " Денят ON AIR " шефът на издателство " Просвета " Никола Кицевски.

Той разяснява намаляването на Данък добавена стойност с 9% за туризма и апелите за понижаване Данък добавена стойност и върху книгите.

За него е една закъсняла стъпка към спасяването на книгоиздаването, само че все пак и в този момент е нужна.

От години апелирахме за това и трябваше да се случи рецесия, с цел да стане факт, сподели той.

Той смята, че ще е триумф цените на книгите да се задържат без смяна, макар че обикновено разследване от понижения налог би било поевтиняване.

Кризата направи по този начин, че първо се купуват съществени храни и след това - останалото.

Според него, от насилственото прекъсване на работа с месеци страдат книжарниците, които заплащат високи наеми и не е ясно какъв брой от тях ще оцелеят.

Вероятно ще банкрутират и издателства, предвижда Кицевски.

За електронното образование, което беше въведено у нас, той смята, че нищо не може да размени връзката на ученика с учителя в класната стая.

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите е от основно значение за поддръжката на издателства, създатели, книжари, преводачи, илюстратори. Това се сподели преди дни в писмо до премиера Бойко Борисов от асоциация " Българска книга ".

В интервал, в който страната е в толкоз дълбока рецесия, най-верният път за излизане от нея е посредством обучение и просвета. Точно в този миг страната демонстрира къде са нейните приоритет, пишат от асоциацията.

От сектора припомниха, че от началото на рецесията досега изключителни ограничения в поддръжка на книгоиздаването не са взети в България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР