Книгата на Татяна Димитрова Художници евреи в България“ бе преиздадена

...
Книгата на Татяна Димитрова Художници евреи в България“ бе преиздадена
Коментари Харесай

Георги Господинов написа вдъхновен предговор за книгата „Художници евреи в България“

Книгата на Татяна Димитрова „ Художници евреи в България “ бе преиздадена като полиграфическо украшение от Българския културен център в Израел. Неговият основател и мотор Рина Бакалова посвети първокласния албум на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, което ще се празнува през цялата 2023 година.

Книгата се популяризира гратис и концепцията е да доближи до всеки наш културен център или учебно заведение по света.

Писателят Георги Господинов одобри с възторг предизвикването да напише увод на новото издание. Талантливият създател въодушевено разкрива своята позиция за добросъседството, съпричастността, топлотата и сърдечността на връзките сред българи и евреи, доказани  през годините. 

Авторката, изкуствоведът Татяна Димитрова, прави задълбочено изследване на развиването на изобразителното изкуство през призмата на художниците-евреи, родени у нас, построили се като създатели и разпръснали дарбата си в разнообразни кътчета на планетата. Всеки актьор е показан с точно подбрани платна, които го показват в многопластова светлина и с подробна биография.

Индиректното подстрекателство на изданието е, че българи и евреи живеят в естетика и съгласие.  А за Рина Бакалова е и сбъдната отколешна фантазия. Още от както през 90-те години вижда първото издание, тя е обзета от желанието да бъде оповестено още веднъж и да стигне до допустимо повече хора. „ За да се срещнат с  художници-евреи, родени и творили на прелестно място като България, въодушевени от всичко към тях – природа, общество, другари. Забележително е, че Борис Шац е един от основателите на художествената академия в София, а след това основава в Йерусалим художественото учебно заведение „ Бецалел “ “, споделя Рина Бакалова.

Книгата „ Художници евреи в България “ се осъществя поддръжката на вицепрезидента Илияна Йотова и с финансовата помощ на великодушния донор доктор Милен Врабевски и фондация „ Българска памет “, който сърцато се включва в родолюбиви начинания, както и на Министерството на външните работи.   

Текстът е на български и на британски, а корицата е подарък от Греди Асса.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР