Книга за приключенията и пътуванията на барон Мюнхаузен се появила

...
Книга за приключенията и пътуванията на барон Мюнхаузен се появила
Коментари Харесай

Барон Мюнхаузен наистина е съществувал

Книга за приключенията и пътуванията на барон Мюнхаузен се появила на бял свят през 1785 година в Лондон. Читателите я разграбили като топъл самун. Германският публицист Бюргер превел текста от петото британско издание на немски език и дълго време литераторите считали, че точно той е нейният създател. Но през 1824 година животописецът на Бюргер разкрил, че същинският създател на тая книга не е Бюргер, а Рудолф Ерих Распе (1737-1794), прочут преди време публицист, археолог и естественик. Распе бил високообразован човек, роден в Хановер. Твърде овреме той отпътувал за Англия и там спечелил необятна популярност.

Човекът, въодушевил Распе да напише своите радостни разкази, не е фиктивен. Той се назовава Карл-Фридрих-Иероним барон декор Мюнхаузен. Родил се е през 1720 година в Баденвердер, покрай Хановер. Няколко години той служил като кавалерийски офицер в съветската армия и през 1737-1739 година се сражавал срещу турците. Като напуснал Русия, Мюнхаузен се прибрал в родния си град и там останал до края на живота си (1781 г.). По сведения, оставени от А. Елизен, академик от Гьотинген, барон Мюнхаузен с огромно вдъхновение разказвал на приятелите си за невероятните и невероятни свои завършения и пътувания. Неговите разкази били фантастични, радостни и наситени с парлива ирония. Те обикаляли от уста на уста из цяла Европа. През 1773 година Рудолф Ерих Распе гостува на известния барон и съумява да запише и да издаде тези истории.

" Невероятните завършения на барон Мюнхаузен ", преразказани от Ангел Каралийчев, издава " Колибри " с истинските илюстрации на Гюстав Доре.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР