Книга на фамилния бизнес Историята на семейство Санторелли е част

...
Книга на фамилния бизнес Историята на семейство Санторелли е част
Коментари Харесай

Санторелли: Черешката на италианския бизнес в България

Книга на фамилния бизнес Историята на семейство Санторелли е част от петото издание на " Книга на фамилния бизнес в България ". Проектът се осъществя от EY Bulgaria в партньорство с вестник " Капитал " и е част от световната самодейност на EY за фамилните компании и приемствеността сред поколенията.
Горещата политическа зима на 89-а година в България е последвана от извънредно мразовита пролет в Южна Европа. За фамилия Санторелли от селцето Комициано край Неапол температурните аномалии вещаят съществени проблеми. Започнатият през 1925 година от Микеле Санторелли малък бизнес с преправка на лешници, а след това на череши, към този момент се е увеличен и е стихотворец от синовете му - Доменико и Пиетро. Макар и да работят с производители от цяла Италия и Испания, реколтата и в двете страни е толкоз неприятна, че ориста на бизнеса им е заложена на карта.

Разказ на другар по какъв начин черешовите насаждения са най-масовата овощна просвета в България и постоянно са оставени да презреят довежда Пиетро в страната ни в самото начало на 90-те. Намира контакти и след неколкоседмичен престой си потегля, вдъхновен с обещания за хиляди тонове продукция и комплицираната логистична задача по какъв начин да я транспорти в положение, годно за преправка до Италия. Връща се с транспортен съд, претрупан догоре с празни пластмасови варели и специфичен разтвор, с чиято помощ реколтата би трябвало да бъде превозена до пристанището край Неапол.

Обещанията и действителността обаче фрапантно се разминават и Пиетро финишира изкупната акция с под една трета от предстоящите количества и доста празни бидони. Вроденото му твърдоглавие го връща на идната година. Този път взима със себе си и най-големия си наследник Микеле, който в оня миг към момента не е навършил пълноправие.
Реклама
Днес, повече от 30 години след първото идване на Пиетро в България, бизнесът на фамилията се е увеличен и " Санторелли " са първи в Европа и шести в света по преправка на череши. Централата на компанията, както и индустриалните линии са преместени в България, в пловдивското село Катуница. Там оперира тяхното българско сдружение " Куминяно фрут ", чийто оборот за 2022 година е над 45 млн. лева Семейството преработва череши и сини сливи, развива и линия за замразени и сушени плодове. " Санторелли " са главен снабдител на фирмите Conserve Italia, Del Monte, Dole, Ferrero, Princes и други

Освен преработвател фамилното сдружение е и един от най-крупните производители на плодове в страната, като насажденията им със сливови и черешови плодни дръвчета са над 4 хиляди декара.

От няколко години ръководството на фамилния бизнес към този момент напълно са поели порасналите синове на Пиетро - Микеле, Джовани и Роберто. Джовани дава отговор за бизнеса в Италия, а за Микеле и Роберто България се трансформира в дом. Говорят за активността си на добър български език, като постоянно в описа несъзнателно се самоопределят като " ние, българските производители ".
Фирма : " Куминяно фрут " ООД Управляващи сътрудници : Микеле, Роберто и Джовани Санторелли Година на основаване : 1995 година Оборот 2022 : 45 млн. Лв. Брой чиновници : 220 бр. Реклама Костелив орех
" Баща ни управляваше фамилния бизнес със пристрастеност и увереност, без да се отхвърля ", изяснява синът му Роберто за какво Пиетро Санторелли се връща в България след първичното отчаяние.. Брат му Микеле обобщава, че един от правилата, които татко им постоянно е следвал в работата си, е, че не е значимо какъв брой е мъчно, значимото е, че е допустимо.
Семейство Санторелли
На идната година отварят няколко изкупни пункта, като главните са в Кюстендил и Айтос. Пиетро кръстосва страната, а събраната продукция отпътува за базата на " Булгарплод " в Катуница, където Пиетро е съумял да контракти да се цялостни в бидони със саламура на ишлеме, а по-късно да отпътува за преправка в Италия. Продължава обаче постоянно да му се случва контрактуваните количества да не бъдат доставени, тъй като някой е предложил малко по-висока цена. Той не се отхвърля, тъй като суровината е добра, а с времето е уверен, че и връзките с производителите ще се канализират.

" Винаги сме вярвали, че в случай че си правилен и предан към сътрудниците си, това ще ти се отплати. Времето потвърди, че сме прави ", споделят братята Санторелли.
Микеле Санторелли идва за пръв път в България преди да е навършил пълноправие Един италианец в България през 90-те
" Лятната почивка приятелите ми са из плажовете в Италия, а аз в базата на " Булгарплод " в Катуница ", споделя Микеле Санторелли, който е едвам 16-годишен, когато идва за първи път в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР