Книга, която пали сърцата, издава Стандарт по повод 150 години

...
Книга, която пали сърцата, издава Стандарт по повод 150 години
Коментари Харесай

Утопията Левски. Предговор на Димитър Недков към новата книгата на Стандарт

Книга, която пали сърцата, издава " Стандарт " във връзка 150 години величие на Васил Левски. В " Легендите за Левски " по най-увлекателен метод се описват малко познати обстоятелства от живота и делото на Апостола. Предговорът е написан от огромния български публицист Димитър Недков. Книгата ще излезе от щемпел на 21 февруари 2023 година,  но занапред може да си я закупите

ДИМИТЪР НЕДКОВ, публицист
-->
Безсмъртието няма рождена дата и надгробен камък. Безсмъртието няма епитафия. Безсмъртието не празнува празник, нито кръгла годишнина. Самата история избира безсмъртието единствено да си сортира историческото време.

Само по себе си безсмъртието е мълва, прошепвана на мръкване в ухото, модифицирана от съзнанието като обрастваща в легенди легенда. Безсмъртието не е приказка с начало и край. Безсмъртието е нескончаемият монолог на символ-веруюто на полета на душата в пространството на безвремието. Без храм, без олтар, без амвон за проповеди.

Единствено портретът от стената...

Левски????

Безкраен низ от въпросителни…

Броеницата питанки - от неговата тайната вечеря на съзаклятието до грехопадението на предателството…

Сто и петдесет години Апостолът виси непокътнат на бесилото с онази страшна мощ на образеца за безкористна всеотдайност и всеопрощаващо милосърдие на «сърце порасло и за кръст готово» /Вазов/. Сто и петдесета зима гузната ни съвест «пее свойта зла песен» /Ботев/.

Сто и петдесет години на недостижимия за нас, простосмъртните, избор сред свободата или гибелта. Вечно оковани от самозаблудата за несъстоимото възнесение към безсмъртието. Завинаги подвластни на жаждата за земно благоденствие и насладата от задоволените пристрастености безбожни - за имане, за власт, за владичество, за самодоволство. А за всичко останало - да му мисли Спасителят.

Сто и петдесет години крием от самите себе си това оръфано тефтерче, побрало персоналния баланс сред духа и материята след облагането с всички типове налози към Империята - в това число добавената стойност за бесилото.

Срамуваме се очевидно, от тези няколко гроша за коричката самун и лек за болките в корема. Сиромахомилство някакво - без командировачни, без хонорар за словата, разпалващи душите, без заплата за длъжността и обществени осигуровки за спокойни старини. Единствено безмилостно растящата съгласно инфлацията на човещината рента върху заема за вярата в Светото дело.

Също като Оня - влезлия в Йерусалим, с цел да прогони търговците от Храма. Понесъл самичък Кръста си към непостижимия за нас рид, с цел да заплати самичък сметката на Неговата «тайна вечеря».

Век и половина от горната страна, една химера завладява ориста българска.

Забърква взривоопасната алхимия сред ДНК-то на саможертвата и ДНК-то на измяната, раждайки бездушието, апатията към делата на ползу роду. Уродливата визия за безвредното разстояние сред преклонената от пречупения гръбнак главица и проблясъка в мрака на покорството ятаган.

Обърква логаритъма на хармонията сред народ и правители. Отдалечава единодушието за онази «чиста и свята република», пожелано от този, който погуби себе си, с цел да завоюва целият жанр. Извървявайки в самотност потайните пътеки на своята Голгота, самоосъзнавайки, че страхът се лекува с леенето на крушум за револвера върху кръстосаната кама. Онази клетва в делото, като първа крачка към свободата, която освобождава тога по пътя към съвършенството. Онова утопично съвършенство за приятелство и сговор - неясно за демократичния егоцентризъм на ограничения от мистицизъм студенокръвен прагматизъм.

Левски прави своя «лъвски скок» в невъзможното - да убеди българина в постижимото. В правото му на самостоятелност от чуждоземни господари - евагелизатори някакви - втурнали се в непознато мировзрение. В сбъдването на фантазията за своя държва, върху своята земя. В своя трансцедентна връзка със своето Божество. В собствен закон, отсяващ положителното от злото.

Това смазва, убива тези, за които Апостола е необходим точно като химера, оправдаваща тяхната неплатежоспособност да бъдат като него приживе.

Ах, по какъв начин им се желае Левски в действителност да е мъртъв!

Да е в оня анонимен гроб. Да е потопен в давност. Да е просил благосклонност. Да е тропал на «високата порта» за помилван. Да се е оправдавал с другите. От вричането си да се е отрекъл. Да е желал дом, булка и куп дечурлиги, арна работа в конака, фес от кашмир като на чорбаджилъка, дюкян на чаршията с дубровнишки артикули и от тези бележници за алъш-вериша с Цариграда.



Остани си несбъднала се химера, Дяконе.

Бъди мит, легенда, поверие и елементарни небивалиците, които от време на време описваме за теб. Свят ли си, грешен ли си - единствено ти си знаеш. Това е цената - постоянно раздиращото душата човешко подозрение за смисъла на битката - да бъдеш себе си. Неутолимата жадност за независимост.

Не слизай от бесилото, Апостоле!

Не тръгвай по водата на трансформиралото се в тресавище море на разрушени човешки илюзии. Не възкръсвай в този сегашен свят на давност и безнравственост на достойнството и достолепието, опозоряването на идеали възвишени - за независимост и приятелство безкористно.

Нима не чуваш какъв брой по-силно грачат тези черни «птици проклети», обладани от страха на демоните, че нямат отговор на въпросите, тези твои питанки след " Народе???? ", които неизбежно отново ще зададеш, в случай че се върнеш.

Пощади ни… Тези, които те предаваме и днес…

Най-вече ония, с гръмките трофеи и високите длъжности, с наизустените думички за теб пред паметника ти на злокобната дата. Не чети послеписа на оправданията им за действията или бездействията, опозоряващи мечтаната от теб Република. И без това множеството от тях остават под чертата на безумно влюбената в теб История - оня срамежлив блян на девичата непорочност по синевата на погледа ти, прикриваща неподозирана мъжка воля и религия в непорочното зачатие на свободата.

Остани си химера, бай Василе!

Само по този начин ще продължиш да живееш измежду нас, самопоробващите се, които по този начин и не те разбрахме тогава - преди бесилото.

Има герои, които в никакъв случай не «почиват в мир», оставайки пред очите ни вечно в предсмъртния си час.

Амин!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР