Кметовете на Рудозем, Мадан и гръцкия град Ксанти настояха за

...
Кметовете на Рудозем, Мадан и гръцкия град Ксанти настояха за
Коментари Харесай

Кметове от България и Гърция: Настояваме да бъде отворено ГКПП Елидже

Кметовете на Рудозем, Мадан и гръцкия град Ксанти настояха за бързото отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже ”, което е напълно готово от българска страна. Това стана ясно на среща сред градоначалниците на Рудозем и Мадан - Румен Пехливанов и инж. Фахри Молайсенов, зам.-кметът на Ксанти доктор Ипократис Камаридис, Амалия Зепу, шеф планове на Elliniki Etairia (Европа Ностра Гърция) и на Атинския хъб за културно завещание, Славка Бозукова, ръководител на Общество „ Културно завещание ” (Европа Ностра България) и националният представител от Движение за права и свободи Хайри Садъков. Към общия зов се причислиха народните представители на Движение за права и свободи от Кърджали и Смолян, както и водачът на европейските либерали Илхан Кючюк, който бе специфичен посетител на празника на Рудозем.

Всички се сплотиха в напъните да слагат пред държавните управления на двете страни казуса със забавянето на граничния пункт. Отварянето му ще донесе икономическо, обществено и културно развиване на целия район.
-->
Амалия Зепу бе на празника на Рудозем по покана на Общество „ Културно завещание ”. Целта на визитата й бе създаването на пешеходен маршрут за културно-исторически туризъм сред Ксанти и Рудозем. Обектите за посещаване от гръцка страна са набелязани, след срещата групата обходи българската част от пешеходната пътека и включи в нея мистични скали, елементи от римски път, римски мост, крепостта Козник край Рудозем, местността Кичика, Чудесата на Чепинци. На идващ стадий към пътеката ще бъдат присъединени Кристалната зала в Мадан и минният туризъм в града.

Идейната идея на първия по рода си интернационален Footpath планува да се насърчи пешеходния туризъм, както и покажат естествените и културни забележителности на Родопите в двете прилежащи страни, дружно с атракции и места за отдих.

За да се случи това обаче от решаващо значение е отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елиджe ”, Пешеходните пътеки и от двете страни минават тъкмо през него.

Граничният пункт е напълно подготвен от българска страна. До браздата има необятен нов път. На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже ” свети административна постройка за митническите и гранични управляващи на България и Гърция, построени са пропусквателните пунктове. Нещо повече – обезпечена е цялата техника. ГКПП-то може да стартира работа в минутата, в която му бъде разпоредено. За разлика от пункта при Златоград, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже ” ще може да приема и най-тежките ТИР-ове, която е голям късмет за стопански напредък освен на Рудозем и Ксанти, само че на задачите райони от двете страни на границата.

От гръцка страна обаче няма път. Заради две свлачища и банкрут на компанията реализатор, трасето е пясък. Българският път свършва три метра след огражденията. 

В Деня на празника на Рудозем кметове, депутати и представители на най-голямата интернационална организация за културно завещание в Европа си направиха обща фотография пред строителните ограждения на пункта с ясното посланието: Настояваме Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже ” бързо да бъде завършен от гръцка страна и отворен за прекосяване.

Трябва да построим целия път. Проектът е подготвен, бъдещето е обвързвано с него, сподели д-р  Ипократис Камаридис. Бъдещето е обвързвано с пешеходните пътеки, с пристанищата, с богатото културно завещание на двете страни, съобщи Румен Пехливанов. Върху предишното би трябвало да градим бъдещето, добави Фахри Молайсенов.

Този план свързва България и Гърция. Той не трябва да остане единствено трафик през ГКПП-то. Той свързва културното завещание на българи и гърци, сближава ги, прави ги другари, сподели Хайри Садъков.

Общините могат да вършат групи за напън, консорциуми, които да влияят на политиците, с цел да подкрепят хората, които живеят в тях, съобщи Амалия Зепу.

Европа Ностра България ще подкрепи с цялата си експертиза определянето на обектите по туристическата пътека и промотирането им в България и в Гърция, безапелационна е Славка Бозукова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР