Кметът на Варна награди медалиста от Куала Лумпур и го

...
Кметът на Варна награди медалиста от Куала Лумпур и го
Коментари Харесай

Благомир Коцев ще решава задачи заедно със златния Дамян

Кметът на Варна награди медалиста от Куала Лумпур и го увери, че е намерил 9 млн. лева за нова постройка на Математическата гимназия.

Благомир Коцев връчи монета - имитация на най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол, на осмокласника от Математическата гимназия Дамян Накев. Момчето завоюва златен орден на шампионат по математика WIMO Final 2023 в Куала Лумпур, Малайзия.

На надпреварата за два часа се вземат решение 30 комплицирани задания от няколко математически области – логическо мислене, алгебра, доктрина на числата, геометрия, комбинаторика. От към 300 участници той единствен предлага второ решение на задача, което е прието от журито за правилно.

“Обещах на варненското златно момче три неща. Първо, че ще отида на шампионат по решение на задания с него и другите надарени първенци от Математическата гимназия, само че преди този момент ще се приготвя. Второ, че сме намерили 9 млн. лева за тази година да стартира градежът на нова постройка на МГ и до момента в който Дамян приключи учебно заведение, постройката да е подготвена. Трето, че с чест одобрявам да съм патрон на балканиадата по математика във Варна през април в отговор на поканата на шефа на МГ Елеонора Павлова. ” Това съобщи Благомир Коцев след срещата с надарения математик.



Дамян от дребен се увлича от математиката, занимава се самичък и се оправя. Решава задания от 5-годишен, към момента не е решил какво ще е бъдещето му, само че счита да остане в България. “Съветвам го да следва пътя си и в никакъв случай да не се оказва. Ако пред него има компликация, да откри решение ”, описа майка му Теодора Узунова.

Директорът на учебното заведение Елеонора Павлова съобщи, че всяка година към 70 възпитаници от Математическата гимназия печелят олимпиади и надпревари, някои от тях съумяват да повторят и потретят триумфите си. “Имат групи за подготовка на олимпиади и надпревари по 14 предмета, които получават финансиране по националната стратегия ”, уточни Павлова. Учителката на Дамян - Павлина Парушева, получи от кмета монета с герба на община Варна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР