Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също призова в профила

...
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също призова в профила
Коментари Харесай

Старозагорци на шествие в подкрепа на обезобразеното момиче, и кметът ще се включи

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също прикани в профила си в обществената мрежа жителите на града да изразят позицията си против насилието в понеделник.

" Пълна поддръжка за потърпевшото момиче ", написа градоначалникът.

" Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и експанзията, които ни заобикалят. Липса на образование, просвета, морал, изопачен шовинизъм! Стига толкоз! Като жители би трябвало да покажем, че сред нас няма място за сходни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция ", добави Тодоров.



Междувременно mинистърът на правораздаването Атанас Славов също прикани проверяващите за цялостно и обективно следствие на случая с измъчваното момиче от Стара Загора.

" За следващ път ставаме очевидци на поразителен случай на свирепост към жена, която е безчовечен измъчвана от своя другар. Има редица фактори, които следва да бъдат регистрирани при разглеждането на проблема - уязвимостта и младостта на жертвата, публичната заплаха на причинителя, характерът и жестокостта на осъщественото закононарушение ", написа министър Славов във Фейсбук.

Той прикани самостоятелните проверяващи органи да проведат цялостно, обективно и задълбочено следствие на събитията, като се употребява целият инструментариум на закона, с цел да защитят почтената жертва и публичния интерес.

Министърът отбелязва още, че представителите на някои политически сили не поддържаха цялостния законодателен пакет от ограничения за предварителна защита, очакван в Закона за отбрана от домашното принуждение, употребявайки " популистки лозунги и насаждайки страхове ", прибавя Българска телеграфна агенция.

" Насилието, учредено на пола, не би трябвало да среща институционалната неангажираност и политическа корист с казуса ", добавя правосъдният министър.

Малко по-рано с ядосан пост на случая реагира и ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В обявата си той приканва да се реагира обществено, шумно, твърдо и с цяло гърло всякога след всяко следващо закононарушение.

" Не единствено поради жертвите. А поради нас самите. За да покажем, че в нашето общество има нулева приемливост към домашното принуждение. Че е неприемливо и е голям проблем в България. За да държим сметка на институциите да си свършат работата - служителите на реда, прокурорите, съдиите ", написа още Георги Георгиев.

По тематиката коментар даде и депутатът от ПП-ДБ Христо Петров.

" Тази гнусота - да обезобразиш жена с макетно ножче, е окачествена като лека телесна щета. Може би тези, които постановяват такива решения, биха разсъждавали по различен метод, в случай че преживят нещо сходно. Това, което ние можем да вършим, е да приемем закони. Приехме Закона за отбрана от домашно принуждение преди две седмици. Той се точи от години ", посочи Петров.

Ден по-рано стана ясно, че на 26 юни 18-годишното момиче е било нарязано по цялото тяло с макетно ножче, носът ѝ е бил строшен, а главата ѝ е била обръсната с машинка. Лекарите са ѝ създали 400 шева. Нападателят - нейният 26-годишен другар с букви Г.Г., е бил арестуван за 72 часа, след което е пуснат, тъй като Окръжният съд е решил, че закононарушението против 18-годишното момиче е лека телесна щета, а не както в началото е било избрана - като междинна телесна щета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР