Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е част от сформирания днес

...
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е част от сформирания днес
Коментари Харесай

Тихомир Янакиев е част от инициативен комитет за създаването на център за култура и изкуство на о. Св. Кирик и Юлита

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е част от образувания през днешния ден предприемчив комитет за основаване на център за просвета и изкуство на остров Св. Кирик и Юлита

Той бе учреден през днешния ден в Националния археологически институт в София.

Председател на комитета е Министърът на културата проф. Минеков, а измежду членовете са вицепрезидентът Илияна Йотова, регионалният шеф на Бургас проф. Нейкова, арх. Радост Георгиева, както и част от авторския екип на концепцията за превръщането на острова в международен център на изкуствата.

" През годините се прокрадваха разнообразни хрумвания за употребата на този остров, които обаче изрично не се харесаха на нас - созополската общност и се противопоставихме на това. Назря момента, обединявайки се доста институции и специалисти, да намерим верния метод да върнем хубостта на това скъпо място ", съобщи кметът Тихомир Янакиев и добави " Кирик не е благосъстояние единствено на Созопол, той е благосъстояние на България ".

Министър Минеков не скри обстоятелството, че реализирането на плана ще бъде дълъг и сложен акт, само че е безапелационен че е извънредно време да бъде сложено началото на превръщането на тази концепция в действителност.

На срещата стана ясно, че концеция за запазване и стабилно развиване на острова е направена през далечната 2011 година, само че по незнайни аргументи е отлежавала надълбоко скрита в министерските глъбини.

Ръководителят на авторския екип проф.арх. Тодор Кръстев показа акценти от концепта, който включва както проучване, по този начин и оферти за реституция и употреба на годния сграден фонд.

Минеков показа за извършените си срещи по тематиката с генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле, както и със заместника й Ернесто Отоне Рамирес, който е експерт по реставрации на монументи на културата и е доста добре осведомен с плана за Св. Кирик. Огромен интерес е проявен и от страна на Франция в лицето на Посолството в България, френския министър на културата и шефа на паметниците на културата във Франция. Меморандум за съдействие към този момент е подписан с Обединени арабски емирства, като сега се приготвя и анекс особено за остров Св. Кирик и Юлита.

Към момента Държавата е отпусната средства единствено за ремонт на покрива на остарялото рибарско учебно заведение.

Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на министъра и кмета Янакиев за упорството, което демонстрират, макар всички компликации, които срещат по пътя си. " Президентската институция застава зад тази идея. България има потребност от подобен център, място, което ще презентира пред света историята ни и в същото време място за изява на нашите създатели ", добави тя.

" Всички ние сме обединени в една идея - връщането на хубостта и величествеността на остров Св. Кирик и Юлита ", разяснява проф. Мария Нейкова и добави, че е осведомена с болката на созополчани по разрухата на това място и ще спомага всячески за превръщането на острова в международен център за просвета и изкуство.

Следващата среща на инициативния комитет ще бъде в град Созопол.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР