Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамоти на представителите на

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамоти на представителите на
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова връчи благодарствени грамоти на консултантите на Консултативния съвет по въпросите, свързани с административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамоти на представителите на общността на глухите в Консултативния съвет по въпросите, свързани с административното обслужване на глухи и сляпо-глухи жители към Столична община.

Грамоти получиха Илияна Стоилкова, Ашод Дерандонян, Александър Иванов и Росица Караджова.

Консултативен съвет по въпросите, свързани с административно обслужване на глухи и сляпо-глухи жители на територията на Столичната община бе образуван със заповед на кмета и работи от края на месец октомври. Той се ръководи от Анна Стойкова – общински консултант, а в състава са включени четирима представители на глухата общественост, определени на конкурсен принцип, общински съветници, секретаря на Столична община, зам.-кмета по Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване, кметове на региони и други специалисти.

През този интервал по покана на съвета в работните срещи и съвещанията се включиха и водачите на национално показани организации, които интензивно са взели участие в приемането на ЗБЖЕ.

Дейностите, реализирани в разговор с всички заинтригувани страни е сигурен знак за триумф. Участието на представители на глухата общественост в Консултативния съвет, беше значимо изискване и поръчител, с изключение на за вярното схващане на Закона за българския жестов език, по този начин и за неговото използване в частта „ административно обслужване “.

Разработените ограниченията са ориентирани в няколко посоки.

Предвижда се основаване на графа ориентирана и разпознаваема от глухите и сляпо-глухите лица, в която да се разгласяват видеоматериали на български жестомимичен език пилотно по три тематики – превоз, обществени услуги и спортни действия под формата на видеоматериали, както и информация за услугите, които Столичната община предлага,

Столичната община ще създаде и одобри правила, които да се следват при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица и които с изключение на в писмен тип, ще бъдат налични и като видеоматериал на български жестомимичен език.

Обслужването на глухите и сляпо-глухите лица на място в администрацията на Столичната община и 24-те районни администрации в осъществяване на член 24 от закона ще се реализира посредством даване на тристранна онлайн връзка сред глухото или сляпо-глухото лице, служителя на гише и жестов преводач.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР